Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jesen na tanjuru

Pravo je vrijeme za slasni rižoto s lisičarkama

Autor: Mija Dropuljić

05.10.2023. 08:24
Pravo je vrijeme za slasni rižoto s lisičarkama

Foto: iStock

Ovaj šumski dragulj je ultra zdrava namirnica



Lisičarke su u sezoni do kraja listopada i mnogima su nezaobilazne u jesenskoj kuhinji.


Ne samo da su izvrsnog okusa, već s 0,5 g masnoće i samo 15 kalorija na 100 g, tove gljive su također stvarno lagane a opet vas dugo drže sitima zbog visokog udjela vlakana.


Želite li u njima uživati u novoj varijanti umjesto kao uobičajen prilog ili uz tjesteninu, savjet je da ove gljive poslužite uz kremasti rižoto.




Recept je brz i jednostavan i odličnog okusa – savršen za jesen!


Sastojci za 2 osobe:


  • 200 g riže za rižoto
  • 180 g lisičarki
  • 1 mali luk
  • 200 ml bijelog vina
  • 90 g parmezana
  • 900 ml juhe
  • 35 g maslaca
  • 1 žlica ulja
  • Sol
  • Papar

Priprema:


Lisičarke operite i očistite, a veće lisičarke sitno narežite. Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Zatim zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite komade luka dok ne postanu prozirni. Zatim dodajte rižu i kratko popržite. U tavu dodajte lisičarke i kratko popržite. Zatim sve deglazirajte bijelim vinom i pustite da se kuha na laganoj vatri. Tu i tamo dodajte malo vode i redovito miješajte.


Pustite da sve krčka dok tekućina skoro ne ispari i riža bude kuhana. Umiješajte maslac i parmezan pa rižoto začinite solju i paprom. Želite li rižotu s lisičarkama dati malo više sofisticiranog okusa, možete dodati malo limunova soka prilikom pripreme ili nasjeckati svježi peršin i posuti ga po vrhu prije posluživanja.