Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sobna ljepotica

Pijetlova krijesta vrlo je cijenjena zbog svojih posebnih i šarenih cvjetova

Autor: Šarlota Brnčić

29.01.2024. 07:43
Pijetlova krijesta vrlo je cijenjena zbog svojih posebnih i šarenih cvjetova

Foto: Shutterstock

Voli blagu klimu i ne podnosi temperature ispod 15°C koje onemogućuju njen razvojCvjetove zapravo čine klasovi sastavljeni od šarenih i baršunastih pera.


Koristi se uglavnom u dekorativne svrhe, a uzgaja se i u vrtu, ali prije svega kao sobna biljka jer preferira prilično toplu klimu.


Prilično je laka biljka za uzgoj. Pogledajmo konkretno neke mjere opreza koje treba uzeti u obzir za njegu i održavanje:
1. Klima: s obzirom na svoje podrijetlo, voli blagu klimu. Idealna temperatura je između 18 i 24 stupnja. Međutim, ne podnosi hladnu i oštru klimu, dapače zimi mora biti zaštićena.


2. Tlo: dobro raste na bilo kojoj vrsti tla, sve dok je plodno, dobro drenirano i ima blago kiseli pH (između 5 i 6). Za primjerke uzgojene u posudama koristite dobro pognojenu pjeskovitu podlogu.


3. Izloženost: voli sunčane ekspozicije, ali ne u direktnom kontaktu sa sunčevim zrakama. Mora biti zaštićena od vjetra i zračnih struja.


4. Navodnjavanje: tijekom vegetativnog razdoblja i razdoblja cvatnje treba obilno zalijevati. Ljeti se lončanica mora zalijevati najmanje 3 puta tjedno, pazeći da voda ne stagnira u tanjuriću.


5. Orezivanje: ne zahtijeva posebnu brigu u pogledu rezidbe, ali se po potrebi uklanja korov.


6. Gnojidba: za poticanje bogate i obilne cvatnje, prije nego što biljka počne cvjetati, najbolje je provoditi mjesečne prihrane uravnoteženim gnojivom koje karakterizira visoka količina fosfora i kalija. U fazi rasta, otprilike svakih 5 tjedana, preporuča se gnojidba tekućim gnojivom za cvjetnice koje se razrijedi u vodi za zalijevanje. U jesen, s dolaskom prvih hladnih temperatura, gnojidba se mora prekinuti.


Gdje držati pijetlovu krijestu zimi


Budući da je biljka tropskog podrijetla, zahtijeva prilično blage temperature, između 18° i 24°C.


Može živjeti i na višim temperaturama, ali ne podnosi mraz ili temperature niže od 15°C.


Zbog toga je uglavnom uzgajamo kao sobnu biljku.


Dolaskom lijepog vremena može se staviti vani, na svijetlo mjesto, ali zaštićeno od izravnog sunca i strujanja zraka.