Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Blago kontroverzno

Pedijatrica tvrdi da bi dijete do četvrte godine trebalo spavati s mamom

Autor: S.M.

22.02.2023. 08:27
Pedijatrica tvrdi da bi dijete do četvrte godine trebalo spavati s mamom

Foto: iStock

A tate?Pedijatrica Nils Bergman sa Sveučilišta Cape Town iznijela je zanimljivu teoriju da bi djeca trebala spavati s mamama u krevetu do četvrte godine života, piše Daily Mail.


Teoriju potkrjepljuje izjavom da bebe u kolijevkama spavaju manje od onih koje to čine na majčinim prsima te da im je srce pod većim stresom odnosno naporom.


“Samostalno spavanje onemogućuje formiranje snažne veze između mame i djeteta, šteti razvoju mozga i dovodi do lošeg ponašanja kada dijete odraste”, stoji u studiji.
Bergman dodaje da bi za optimalan razvoj, zdrava novorođenčad trebala spavati na majčinim prsima prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, trebala bi ostati u majčinom krevet dok ne navre tri ili četiri godine.


U nedavnoj britanskoj studiji koja je istraživala sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), gotovo dvije trećine neobjašnjivih, dogodilo se u vrijeme kada se dijelio krevet.


Bergman to komentira na način da se “smrt u kolijevci ne događa jer je prisutna mama nego zbog drugih čimbenika kao što su toksični plinovi, cigarete, alkohol, veliki jastuci i opasne igračke.”


Za studiju je praćeno 16 dojenčadi koje je spavalo na majčinim prsima, kolijevci i u krevetu. Opaženo je da je bebino srce pod puno većim stresom kada spava samo.


Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uvjetom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu pretili, bolesni ili pretjerano umorni. Profesor George Haycock iz Zaklade za istraživanje dojenačke smrti kaže da je najsigurnije mjesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima.