Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Povećajte izglede

Pamćenje: kako zapamtiti više uz ova 3 jednostavna trika

Autor: Šarlota Brnčić

11.01.2023. 08:33
Pamćenje: kako zapamtiti više uz ova 3 jednostavna trika

Foto: Pexels

Kako ne zaboraviti nešto važno i trenirati vaše pamćenje?Svi smo imali stvari kojih smo se htjeli sjetiti, ali nismo mogli. Što možete učiniti ako se trebate sjetiti nečeg važnog?


Većina tehnika za poboljšanje pamćenja, kao što su mnemotehnika, usitnjavanje i izgradnja palača pamćenja, zahtijeva znatan napor.


Evo tri jednostavna načina za poboljšanje pamćenja i kratkoročnog prisjećanja prema neuroznanosti:
1. Zapitajte se možete li se sjetiti nečeg važnog


Istraživanje objavljeno u časopisu Canadian Journal of Experimental Psychology pokazalo je da jednostavan čin postavljanja pitanja hoćete li se nečega sjetiti značajno povećava izglede da će se ta stvar zapamtiti, a u nekim je slučajevima ova metoda uspješna i do 50 posto.


Ova tehnika uglavnom djeluje za pamćenje stvari koje želite učiniti, potencijalna sjećanja, tj. oblik pamćenja koji uključuje sjećanje da izvršite planiranu radnju ili prisjećanje planirane namjere u budućnosti, kao što je sjećanje da pohvalite zaposlenika, pošaljete e-poštu kupcu, ili provedete promjenu planova.


Zašto ovo radi nije jasno, a možda je čin predviđanja pomalo poput testiranja samog sebe.


Ono što je jasno je da ova metoda pomaže hipokampusu da bolje oblikuje i indeksira ona epizodna sjećanja koja će biti potrebna u budućnosti.


2. Izrecite naglas


Izgovaranje stvari naglas ili samo izgovaranje riječi naglas može izgledati čudno, ali ljudi na taj način samo pohranjuju znanje te ne razgovaraju sami sa sobom.


Istraživanje objavljeno u Journal of Experimental Psychology, otkrilo je da izgovaranje riječi naglas, ili jednostavno izgovaranje ustima, ih čini prepoznatljivijima.


Odvaja ih od svih drugih riječi o kojima razmišljate, tako da ih vaš mozak može popraviti i nekako zapamtiti.


3. Isprobajte memoriju 40 sekundi


Konsolidacija pamćenja je proces u kojem se privremena sjećanja pretvaraju u stabilnija i dugotrajnija.


Dok se proces konsolidacije pamćenja može ubrzati, za trajno pamćenje potrebno je vrijeme.


Istraživanje objavljeno u Journal of Neuroscience, otkrilo je da kratko razdoblje uvježbavanja onoga što se želi utisnuti u pamćenje, kao što je ponavljanje događaja u vašem umu, pregledavanje onoga što je netko rekao na sastanku ili mentalno praćenje niza koraka, povećava šanse za pamćenje u budućnosti.