ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Antistresni

Orah je mali rudnik antioksidativnih polifenola. Idealan za punjenje energijom

Autor: Šarlota Brnčić

24.01.2023. 07:25
Orah je mali rudnik antioksidativnih polifenola. Idealan za punjenje energijom

Foto: iStock

Stalna konzumacija pomaže kod smanjenja kolesterola i za zaštitu srcaOrasi pomažu u kontroli apetita i snižavanju šećera u krvi. Dnevna konzumacija oko 15 grama oraha smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


U uravnoteženoj prehrani međuobroci na bazi orašastih plodova ne debljaju. Naprotiv, izvan glavnih obroka čak nam mogu pomoći u mršavljenju u usporedbi s međuobrocima s istim kalorijama, ali bogatim ugljikohidratima.


Da ne spominjemo dobrobiti koje također mogu donijeti našem mozgu jer su bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što su linolna i linolenska kiselina, koje su strateške za prehranu živčanih stanica.
Ukratko, svakako nije slučajno što su orasi ušli na popis “superhrane“, odnosno namirnica koje su zaista dobre za zdravlje.


Nadalje, izvori su vitamina (posebno E) i mineralnih soli (osobito cinka), što ih čini antioksidativnim i protuupalnim.


Prema brojnim istraživanjima, za smanjenje kolesterola i zaštitu srca potrebno je pojesti najmanje 4-8 oraha dnevno.


Na taj se način LDL kolesterol održava u prihvatljivim granicama i teže se taloži na arterijama.


Prisutnost omega 3 i omega 6 masnih kiselina u pravom omjeru pridonosi zaštiti kardiovaskularnog sustava, a iako su manje dostupne od omega 3 prisutnih u ribi, prednost im je što ako se ne kuhaju nema rizika od oštećenja.


Imaju antikancerogena svojstva. Ne samo omega 3, već i brojni antioksidansi koje sadrže – poput polifenola – čine orahe savršenom namirnicom za obranu od nekih vrsta raka.


Stalna konzumacija oraha osigurava zaštitu od degenerativnih bolesti i gotovo trenutne dobrobiti u pogledu elastičnosti kože i njezina zdravlja.


Korisni kod stresa, umora, gubitka koncentracije, jer zahvaljujući masnim kiselinama podržavaju živčani sustav.


Osim masnih kiselina, svrsi pridonose i mineralne soli, posebice magnezij koji potiče psihičko i tjelesno opuštanje.


Konačno, poboljšava se fizička izvedba. Zahvaljujući visokoj energetskoj snazi ​​i prisutnosti proteina, mineralnih soli poput magnezija i arginina, orasi su idealni za obnovu energije u intenzivnim razdobljima, ali i za one koji se bave sportom.


Kontraindikacije


Kontraindikacije vezane uz konzumaciju oraha odnose se prije svega na moguće alergijske reakcije.


Alergija na orašaste plodove, u najtežim slučajevima, može izazvati anafilaktički šok čak i u prisutnosti vrlo malih količina.


Uvijek je preporučljivo pažljivo čitati etikete koje, prema zakonu, moraju označavati prisutnost alergenih tvari poput orašastih plodova ili bilo kakvih ostataka koji nastaju njihovom preradom u istom okruženju ili tvornici.


Budući da su vrlo kalorični, preporučljivo ih je konzumirati umjereno, izbjegavajući prekoračenje od 30-40 grama dnevno.