ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

"SUŠNI PERIOD"

Nedostatak seksa ima svoje ozbiljne posljedice po zdravlje žena

Autor: Portal NL

25.04.2023. 11:53
Nedostatak seksa ima svoje ozbiljne posljedice po zdravlje žena

Foto: iStock/NLSvatko u životu proživi pokoji “sušni” period. Brojni su razlozi zbog kojih ne uživamo u seksu – bilo da smo u lošom vezi, trenutno nemamo vremena niti nam je seks prioritet. Koji god razlog bio, ishod je isti – manjak seksa.


Izostanak seksa može se negativno odraziti na seksualno zdravlje ženskog spolnog organa.


Suha vagina


Kada prestanete imati seks, neke stvari se mijenjaju u vašem tijelu. Izostanak seksa može imati svoje posljedice. Iako tijelo nastavlja proizvoditi hormone, poput estrogena, nedostatak seksa ne prolazi nezapaženo
Može se dogoditi da vam vagina postane suha, a to može biti izuzetno neugodno. Svojoj vagini možete pomoći koristeći proizvode namijenjene njezi intimnih područja. Također nemojte zanemariti moć masturbacije.


Smanjen libido


Moguće je da će vam s vremenom libido pasti i možda ćete osjećati manju želju za seksom. Ali ne morate se brinuti – kada se vratite seksu, vraća se i libido.


Teže postižete uzbuđenost


Postoji još jedna fizička reakcija povezana s “gubitkom želje”. Pojedine žene nakon pauze teže postižu seksualnu uzbuđenost.


Ono što možete u tom slučaju napraviti je prakticirati dužu predigru, a korištenje lubrikanta također može biti od pomoći.


Obilnija menstruacija


Manjak seksualnih aktivnosti može utjecati i na promjene u ciklusu. Žene znaju osjećati jače grčeve, a također menstruacija može biti obilnija i duža.


Bolniji seksualni odnos


Jednom kada nakon dužeg perioda ponovno oživite svoj seksualni život, može se dogoditi da prilikom seksa osjetite zatezanje, pa čak i bol. To je povezano s gore spomenutim posljedicama, poput smanjenog libida i suhoće.


Nemojte se izlagati pritisku. Porazgovarajte sa svojim partnerom i krenite polagano. Uskoro ćete se opet zabavljati u krevetu.