Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HRANJIVE TVARI

Ne bacajte vodu od kuhanja tvrdo kuhanih jaja: evo kako je ponovno iskoristiti za svoje biljke

Autor: Šarlota Brnčić

14.01.2024. 08:00
Ne bacajte vodu od kuhanja tvrdo kuhanih jaja: evo kako je ponovno iskoristiti za svoje biljke

Foto: iStock

Zapravo je dragocjen saveznik za njegu biljaka u posudama ili u vrtu



Ljuske jajeta su vrlo bogate kalcijem i drugim nutrijentima kao što su fluor, bakar, željezo, cink i silicij.


Ove tvari su vrlo korisne ne samo za naše tijelo, već i za dobrobit lončanica ili vrtnih biljaka.


Tijekom kuhanja jaja ljuske ispuštaju dio hranjivih tvari u vodu, a koja je tako obogaćena elementima koji su previše dragocjeni da bi se bacali u odvod sudopera.




Tu vodu možete ponovno upotrijebiti za zalijevanje vaših biljaka u posudama ili u vrtu, opskrbljujući ih mineralnim solima korisnim za njihovu dobrobit uz jednostavnu hidrataciju – ali obratite pozornost na ove mjere opreza:


  • voda se mora ostaviti da se ohladi nekoliko sati prije upotrebe na biljkama, jer bi previsoka temperatura oštetila biljke
  • voda za kuhanje jaja može se koristiti samo za biljke ako nije posoljena: kuhinjska sol je, naime, neprijatelj razvoja biljaka, jer “spali” lišće (osobito mlađe), oštećuje sve plodove i cvjetove, blokira razvoj korijena
  • važno je štedljivo koristiti vodu za kuhanje jaja: upravo zato što je voda puna mineralnih soli, treba je koristiti samo jednom mjesečno (s istom učestalošću kao i gnojiva), jer je višak soli kontraproduktivan i ubija biljke umjesto da ih njeguje