Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Citrusna

Ne bacajte kore limuna! Iskoristite ih za pripremu soli s specifičnim okusom

Autor: Šarlota Brnčić

10.04.2023. 08:42
Ne bacajte kore limuna! Iskoristite ih za pripremu soli s specifičnim okusom

Foto: Pixabay

Napraviti ju kod kuće jednostavnije je nego li to mislite



U kuhinji je sol nevjerojatno svestrana. Njome začinjavamo jela, pripremamo ih, čuvamo i tako dalje.


U domovima je praktički nikad ne nedostaje, a ponekad se i aromatizira po želji kako bi hrani dala onu dodatnu notu.


Za sol s okusom limuna trebat će vam:


  • 500 g krupne ili sitne soli
  • kore od limuna
  • sok od 1 limuna (po želji)


Priprema: Postoje različite metode za izradu vlastite soli s okusom limuna kod kuće, a dvije su glavne.


Za prvu verziju bit će vam dovoljne kore, pokušavajući izbjeći bijeli dio.


U međuvremenu zagrijte pećnicu.


Limunove korice posložite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da se potpuno osuše na niskoj temperaturi, oko 90°.


Isključite pećnicu i ostavite pleh unutra dok se ne ohladi. Zatim izmiksajte kore zajedno sa soli i to je to.


U slučaju druge metode kombiniramo sol, koricu i limunov sok.


Zagrijte pećnicu. Pomiješajte sol, limunov sok i koricu pa smjesu stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pustite da se sol osuši.


Kad bude spremna, čuvajte ju u staklenim posudama ili hermetički zatvorenim posudama.