Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Meksički inovator

Napravljena aplikacija za izvršavanje posljednje volje

Autor: Hina

12.02.2023. 15:02
Napravljena aplikacija za izvršavanje posljednje volje

Foto: iStockMeksikanac je napravio aplikaciju za pohranjivanje poruka i izjava posljednje volje s kojima bi korisnik želio upoznati članove obitelji i prijatelje nakon svoje smrti u slučaju da ona dođe iznenada.


Aplikacija nazvana Past Post “omogućuje da se poslovi ostave u redu prije nego nastupi trenutak kojemu se najmanje nadamo”, rekao je za AFP njezin tvorac, poduzetnik Miguel Farrell.


Pomoću ove aplikacije, otac obitelji koji je dobrog zdravlja može, primjerice, snimiti čestitku koju će djeca moći poslušati godinama kasnije, na svojoj promociji, ako u međuvremenu umre, kao što pokazuje video snimka objavljena u prigodi njezina predstavljanja.
Past Post pohranjuje video snimku u obliku NFT-a – potvrde o vjerodostojnosti priložene uz informatičku datoteku koja može biti fotografija, tekst ili glazbeni zapis – i ne može se kopirati ni mijenjati.


NFT-ovi se pohranjuju na “blockchainu”, tehnologiji koja se koristi kao podrška za trgovanje kriptovalutom poput bitcoina.


Pomoću aplikacije mogu se pravodobno snimiti upute o postupanju u slučaju bolesti ili o organiziranju ukopa. Korisnik može ostaviti i upute u vezi sa svojim bankovnim računom i profilom na društvenim mrežama.


No tvorac aplikacije ističe da to nije digitalna oporuka i da ne može zamijeniti pravu oporuku koju po zakonu mora ovjeriti javni bilježnik.


Dokument nastao pomoću aplikacije “nema zakonsku, ali ima veoma veliku simboličnu vrijednost”, rekao je.


U Meksiku, koji posebno slavi sjećanje na mrtve, velika većina stanovnika ne sastavlja oporuku ni popis imovine, navodi mrežna stranica Past Post.