Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Isto, a različito

Najzanimljivije i najbizarnije božićne tradicije na svijetu

Autor: Šarlota Brnčić

24.12.2022. 09:41
Najzanimljivije i najbizarnije božićne tradicije na svijetu

Foto: Pexels

Doznajmo zajedno kako se u nekim dijelovima svijeta slave božićni blagdaniBožić je blagdan pun tradicije i rituala i svaki ga dio svijeta slavi na svoj način.


Ukrašavanje jelke malim šarenim kuglicama, kriškama naranče ili keksima, pisanje pisma Djedu Božićnjaku i čekanje da vam ostavi poklone ili jedenje tipičnih božićnih slastica, samo su neki od običaja na koje smo navikli i koji nam se čine normalnima.


Ali kako se Božić slavi u drugim dijelovima planeta Zemlje? Postoje neke navike koje će vas zadiviti, a možda i zaprepastiti.


Čitanje lista koke u Peruu
Božić u Peruu mješavina je predhispanskih kulturnih tradicija i kršćanskih rituala, a dokaz tome je čitanje lista koke koje se u nekim područjima Perua radi na kraju božićne večere kako bi se saznalo što budućnost nosi.


U svjetonazoru Anda, koka je sredstvo između zemaljskih bića i bogova. Čitanje lista koke metoda je proricanja koja se već prakticirala u doba Inka u andskim područjima Perua i Bolivije.


Kaže se da samo potomak Anda ima dar čitati ih. Pjesme, svjetla u boji, panettone (Peru je drugi najveći potrošač milanskog slatkiša na svijetu) miješaju se s elementima kulture Inka za proslavu Božića.


Čamci s orahom i leteće cipele u Češkoj


Ako ste u Češkoj, nemojte se bojati ako vidite leteće cipele. Ovdje na Badnjak neudate žene stoje leđima okrenute vratima svoje kuće i bacaju jednu cipelu unatrag.


Ako cipela padne vrhom prema vratima, znači da će pronaći ljubav, ali ako padne u smjeru kuće, znači da će onaj tko ju je bacio biti samac još godinu dana.


Umjesto toga, da bi shvatili tko će imati najduži život, Česi prave čamce od orahove ljuske, na vrh stavljaju malu svijeću i čekaju da se ugasi.


Vlasnik čamca čija svijeća najduže gori, taj će i najduže živjeti.


Božićno drvce s paučinom u Ukrajini


Kako bi ukrasili “Yalynka” ili božićno drvce, Ukrajinci ga – nakon što objese kuglice, svjetla i druge ukrase – prekriju paukovom mrežom.


Ova tradicija potječe iz drevne popularne legende, o kojoj kruže mnoge verzije.


Najpoznatija je ona koji govori o siromašnoj udovici s malom djecom koja je, budući da nije imala novca kupiti ukrase za Yalynku, ukrasila ju koristeći neke stvari koje je imala po kući, poput orašastih plodova i voća.


Te noći, dok su svi spavali, skupina paukova koji su bili na stablu isplela je ogromnu mrežu koja je prekrila cijelo stablo.


Sljedećeg jutra, prva sunčeva zraka pretvorila je mrežu u zlatne i srebrne niti.


Jólabókaflód, poplava knjiga na Islandu


Iako ne spada u bizarnu tradiciju, uvrstili smo je na popis zbog njene velike ljepote.


Za Božić u ovom dijelu svijeta vlada prava poplava knjiga. U prosincu Islanđani kupuju mnogo knjiga od kojih će veliki dio postati darovi 24. prosinca. Ono što slijedi je čista radost i zabava: provesti Badnjak i Božić čitajući.


Island je zemlja u kojoj je knjiga najbolji dar koji možete dobiti, pogotovo za Božić. Ova tradicija također je odličan način za promicanje čitanja pa ne iznenađuje da je to jedna od najpismenijih zemalja na svijetu.