Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Više polifenola

Najlakši trik na svijetu da svoj zeleni čaj učinite još zdravijim

Autor: Šarlota Brnčić

19.12.2022. 07:11
Najlakši trik na svijetu da svoj zeleni čaj učinite još zdravijim

Foto: Pexels

Jednostavno u njega iscijedite sok od limuna, a još bolje - koruZeleni čaj je napitak pun blagodati u kojem možemo uživati ​​u bilo koje doba dana. Danas vam pak otkrivamo vrlo jednostavan trik kako ga učiniti još zdravijim.


Ispijanje jedne ili više šalica zelenog čaja svaki dan dobra je navika koja može ponuditi mnoge dobrobiti. Riječ je zapravo o napitku protuupalne i antibakterijske moći, ali i pravom koncentratu antioksidansa.


Vjerojatno znate da mnoge dobrobiti zelenog čaja dolaze od prisutnosti važnog polifenola. Međutim, ono što možda ne znate je kako pogodovati prisutnosti ove tvari u piću i, prije svega, kako osigurati da je vaše tijelo više asimilira.
Postoji način da zeleni čaj učinite još korisnijim, kako je objasnila Deanna Minich, funkcionalna nutricionistica.


To je vrlo jednostavan trik: iscijedite malo limuna u svoj čaj!


“Većina ljudi to ne zna, ali ako pijete zeleni čaj i iscijedite limun u čaj, možete potaknuti katehine i učiniti ih boljim u vašem tijelu”, rekla je dr. Minich.


Konkretno, jedno je istraživanje pokazalo da zeleni čaj s dodatkom limuna ima više polifenola nego zeleni čaj sam.


To ne znači da zeleni čaj sam po sebi nema veliko bogatstvo antioksidansa, već da, kada se ta dva napitka usporede, ispada da ispijajući onaj s dodatkom limuna dobivate još više.


Osim toga, limun se također može pohvaliti vlastitim antioksidativnim profilom, sa značajnim količinama vitamina C koji jača imunitet, tako da ne može škoditi iscijediti malo soka u vaš čaj.


Još bolje bi bilo dodati koricu (prirodno neobrađenu): limunova korica sadrži spojeve nazvane salvestrol Q40 i limonen, za koje je poznato da imaju antioksidativna svojstva.


Usput, možda niste znali da korice limuna mogu imati pet do deset puta više vitamina od samog soka.