Foto: iStock
Vrsta mediteranske prehrane koja podrazumijeva veću konzumaciju graha, graška, slanutka, leće...
Mahunarke su odličan izvor proteina biljnog podrijetla koje bismo svi trebali jesti barem nekoliko puta tjedno umjesto mesa i ribe.
Također su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Riječ je o prehrani koja se temelji na visokoj konzumaciji mahunarki, ali koja uključuje i konzumaciju svih ostalih kategorija namirnica: dakle ugljikohidrata, mesa, ribe i mliječnih proizvoda (po mogućnosti s niskim udjelom masnoće), jaja, te naravno sezonskog voća i povrća.
Nadalje, ona bazirana na mahunarkama nije vrsta dijete s monohranom (koja bi inače bila jednolična i neuravnotežena).
Zapravo, ova dijeta također vam dopušta da jedete sve ostale kategorije hrane:
- ugljikohidrate, preferirajući one od cjelovitog brašna
- svježe i kuhano povrće, također u obliku juha
- nemasno meso, po mogućnosti bijelo poput piletine
- nemasna riba
- nemasni mliječni proizvodi kao što su ricotta i svježi sir
- jaja
- sezonsko voće
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ako je dobro strukturirana i ako se pravilno slijedi, prehrana mahunarkama može biti uravnotežena i stoga dugoročno održiva.
Koje su prednosti prehrane bazirane na mahunarkama
Prehrana koja se temelji uglavnom na mahunarkama donosi brojne korisne prednosti:
1. Potiče osjećaj sitosti zahvaljujući prilično visokom udjelu vlakana
2. Pomaže u borbi protiv zatvora
3. Suprotstavlja se “lošem” kolesterolu (LDL) zahvaljujući prisutnosti saponina i sprječava njegovu asimilaciju
4. Pomaže u snižavanju razine triglicerida u krvi
5. Obiluje važnim mikronutrijentima poput vitamina B, cinka, željeza i kalcija
6. Na kraju, podsjetimo da mahunarke ne sadrže gluten. Stoga ih bez problema mogu konzumirati oni koji boluju od celijakije
Kontraindikacije
Najveća nuspojava koju ovakva dijeta može imati je gastrointestinalna.
Prečesto jedenje mahunarki zapravo može uzrokovati oticanje trbuha, meteorizam, pa čak i probavne poteškoće.
Međutim, kako bi mahunarke bile probavljivije, trik je kuhati ih zajedno sa začinima.
U slučaju suhih mahunarki, vrlo je važno namakati ih dosta dugo (najmanje 12 sati) prije nego što nastavite s kuhanjem.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
ATP Madrid
Iga Swiatek rutinski izborila finale Madrida, Amerikanki je prepustila tek četiri gema
Plodovi zemlje i mora
"JESTE LI IH VIDJELI?"
PROLJETNICE Promatrajte i osjećajte, ali nikako – ne berite!
Svijet
ZABORAVLJENA DJECA RATA
Djeca rođena nakon zločina silovanja dobila prava 30 godina od rata u BiH
Plodovi zemlje i mora
TAJLANDSKI ISTRAŽIVAČ
Iz kokošjeg perja izvukao proteine i napravio zamjenu za meso
Ostali sportovi
OI U PARIZU
Izbjeglički olimpijski tim u Parizu brojat će rekordnih 36 sportaša iz 11 zemalja
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST