
Foto: iStock
Vrsta mediteranske prehrane koja podrazumijeva veću konzumaciju graha, graška, slanutka, leće...
Mahunarke su odličan izvor proteina biljnog podrijetla koje bismo svi trebali jesti barem nekoliko puta tjedno umjesto mesa i ribe.
Također su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.
Riječ je o prehrani koja se temelji na visokoj konzumaciji mahunarki, ali koja uključuje i konzumaciju svih ostalih kategorija namirnica: dakle ugljikohidrata, mesa, ribe i mliječnih proizvoda (po mogućnosti s niskim udjelom masnoće), jaja, te naravno sezonskog voća i povrća.
Nadalje, ona bazirana na mahunarkama nije vrsta dijete s monohranom (koja bi inače bila jednolična i neuravnotežena).
Zapravo, ova dijeta također vam dopušta da jedete sve ostale kategorije hrane:
- ugljikohidrate, preferirajući one od cjelovitog brašna
- svježe i kuhano povrće, također u obliku juha
- nemasno meso, po mogućnosti bijelo poput piletine
- nemasna riba
- nemasni mliječni proizvodi kao što su ricotta i svježi sir
- jaja
- sezonsko voće
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ako je dobro strukturirana i ako se pravilno slijedi, prehrana mahunarkama može biti uravnotežena i stoga dugoročno održiva.
Koje su prednosti prehrane bazirane na mahunarkama
Prehrana koja se temelji uglavnom na mahunarkama donosi brojne korisne prednosti:
1. Potiče osjećaj sitosti zahvaljujući prilično visokom udjelu vlakana
2. Pomaže u borbi protiv zatvora
3. Suprotstavlja se “lošem” kolesterolu (LDL) zahvaljujući prisutnosti saponina i sprječava njegovu asimilaciju
4. Pomaže u snižavanju razine triglicerida u krvi
5. Obiluje važnim mikronutrijentima poput vitamina B, cinka, željeza i kalcija
6. Na kraju, podsjetimo da mahunarke ne sadrže gluten. Stoga ih bez problema mogu konzumirati oni koji boluju od celijakije
Kontraindikacije
Najveća nuspojava koju ovakva dijeta može imati je gastrointestinalna.
Prečesto jedenje mahunarki zapravo može uzrokovati oticanje trbuha, meteorizam, pa čak i probavne poteškoće.
Međutim, kako bi mahunarke bile probavljivije, trik je kuhati ih zajedno sa začinima.
U slučaju suhih mahunarki, vrlo je važno namakati ih dosta dugo (najmanje 12 sati) prije nego što nastavite s kuhanjem.
najnovije
najčitanije
Tenis
legendarni tenisač
Wawrinka dobio pozivnicu za Roland Garros
Zadar
ŽIVUĆA LEGENDA
Preminuo legendarni zadarski majstor Petar Sapun
Hrvatska
premijer
Plenković: HDZ predstavlja postignuća, oporba koristi floskule
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Trump najavio ukidanje sankcija Siriji
Zadar
POMOZITE!
Mladoj zadarskoj obitelji izgorio cijeli stan na Meladi, pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći
Zadar
ŽIVUĆA LEGENDA
Preminuo legendarni zadarski majstor Petar Sapun
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘NAJŽALOSNIJE U PRIČI…’ Zadranka šokirana situacijom u prometu: ‘Nitko nije bio čovjek da stane i pita…’
Zadar
POMOZITE!
Mladoj zadarskoj obitelji izgorio cijeli stan na Meladi, pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći
Zadar
nastavak sučeljavanja
Radeta upitao Erlića: “Je li radove na obnovi krovišta Kneževe palače radila tvrtka Vašeg brata?”; Ubrzo stigao odgovor
Županija
kistanje