Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jednostavnost izvedbe

Lazanje s gljivama: najpopularnija reinterpretacija onih klasičnih

Autor: Šarlota Brnčić

21.01.2023. 07:16
Lazanje s gljivama: najpopularnija reinterpretacija onih klasičnih

Foto: Pexels

Najprestižniji izbor su vrganji, šampinjoni su uvijek dostupni, a za osebujan okus odaberite lisičarke



Zapravo možete koristiti gljive koje najviše volite. Ili čak odaberite izvrsnu smrznutu mješavinu. Rezultat će uvijek biti odličan.


Razumije se da su najprestižniji izbor vrlo mirisni vrganji, no i šampinjoni su savršeni, iako manje ukusni, ali dostupni su tijekom cijele godine.


Probajte lazanje od gljiva i s drugim vrstama poput lisičarki. Okus će biti vrlo osebujan, ali odličan.




Sastojci za lazanje:


  • 250 g svježih lazanja
  • 400 g šampinjona
  • 50 g mozzarelle
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • peršin po ukusu
  • 40 g sira Parmigiano Reggiano
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu

Za bešamel:


  • 500 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu
  • muškatni oraščić po ukusu

Priprema: Prvo pripremite bešamel. Rastopite maslac, dodajte odjednom brašno pa malo zagrijano mlijeko.


Miješajte dok se ne zgusne. Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić. Ostavite sa strane.


U velikoj tavi zažutite režanj češnjaka na ulju. Dodajte očišćene šampinjone. Ako koristite smrznutu mješavinu, to je sve što trebate učiniti.


Ako koristite svježe vrganje, prvo skuhajte peteljke, a zatim klobuke. Posolite, popaprite i kuhajte dok ne omekšaju. Upotpunite svježim peršinom.


Na dno tepsije stavite malo bešamela. Dodajte prvi sloj tjestenine. Sada gljive dodajte u bešamel i žlicom smjese rasporedite po tjestenini.


Dodajte par kockica mozzarelle i parmezan. Nastavite tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem bešamela i parmezana.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25-30 minuta, uključite grill funkciju 5 minuta prije vađenja iz pećnice.


Prije posluživanja ostavite ih desetak minuta na sobnoj temperaturi.