Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Oproštaj od kune

Korisnici Reddita o kuni: riječ je o najjačoj svjetskoj valuti. Evo što se moglo kupiti za nju

Autor: T.P.

29.12.2022. 10:53
Korisnici Reddita o kuni: riječ je o najjačoj svjetskoj valuti. Evo što se moglo kupiti za nju

Foto: Sergej Drechsler/Novi list

Korisnici Reddita posljednjih se dana brojnim objavama opraštaju od kune, valute koja s prvim danom nove godine odlazi u povijest. Jedan korisnik našalio se s 1 kunom i njezinom pravom vrijednošću.


– U povijest odlazi najjača svjetska valuta. Za jednu se mogla kupiti tvornica, napisao je, referirajući se na privatizaciju devedesetih godina prošlog stoljeća, koja je i dalje top tema na društvenim mrežama.


Drugi se nadovezao kako su se i mobiteli nekad mogli kupiti za kunu, a zanimali su se oko toga hoće li sad naknada za povratnu ambalažu iznositi pedeset centi.


Photo Reddit


Podsjetimo, manje od tri dana nas dijeli od uvođenja eura kao službene valute u Hrvatsku. Od prvog dana listopada Hrvatska narodna banka počela je svim bankama u Hrvatskoj dostavljati kovanice eura, a od tog datuma počela je posredna predopskrba eurokovanicama poslovnih subjekata.


Nakon uvođenja eura, a do 14. siječnja u ponoć počinje razdoblje dvojnog opticaja. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak ćete dobiti u eurima. U ovome slučaju moći ćete dati najviše pedeset kovanica kuna.