Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SVE BLIŽE EUROZONI

Prve hrvatske eurokovanice stigle su u banke

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

23.10.2022. 14:06
Prve hrvatske eurokovanice stigle su u banke


Hrvatske eurokovanice stigle su u banke, u sklopu predopskrbe koju uoči uvođenja eura kao službene valute provodi Hrvatska narodna banka, kako bi financijske institucije, banke, te Pošta i Fina, mogle dalje eurima opskrbljivati građane i pravne osobe. Ove prve hrvatske eurokovanice, koje su dakle iskovane u Hrvatskoj kovnici novca i koje na naličju imaju hrvatska obilježja, građani će moći nabaviti, odnosno kupiti 1. prosinca. Tada će za njih biti pripremljeni početni paketi eurokovanica koji će sadržavati 33 eurokovanice svih apoena ukupne vrijednosti 13 eura i 28 centi, a moći će se nabaviti za protuvrijednost od 100 kuna (preračunato po fiksnom konverzijskom tečaju 7,53450).


U tim će paketićima za građane, koje će oni dakle moći kupiti u nekoj od banaka, Hrvatskoj pošti ili Fini, biti isključivo serija hrvatskih eurokovanica koja se sastoji od osam različitih apoena: od 1, 2 i 5 eurocenti, potom 10, 20 i 50 eurocenti, te 1 euro i 2 eura. Naša je novinarska ekipa netom pristigle eurokovanice jučer snimila u Erste banci u Rijeci. Kao što je poznato, hrvatska šahovnica motiv je koji se nalazi na pozadini svih tih kovanica, geografska karta Hrvatske je na apoenu od 2 eura, čiji obod krasi i stih »O lijepa, o draga, o slatka slobodo« iz Himne slobodi Ivana Gundulića.


Početni paketi


Lik kune, kao simbol hrvatske novčarske tradicije od 13. stoljeća, na apoenu je od 1 jednog eura. Lik Nikole Tesle nalazi se na apoenima od 10, 20 i 50 centi, dok se oznaka HR, ispisana na glagoljici, nalazi na kovanicama od 1, 2 i 5 centi. Dakle, za razliku od euronovčanica, koje hrvatski građani ionako već dobro poznaju s obzirom da je euro kod nas svojevrsna rezervna valuta, eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu koja motivima upućuje na zemlju izdavanja, sada i Hrvatsku. Simboli novih hrvatskih eurokovanica izabrani su, kao što je poznato, uz sudjelovanje građana. Eurokovanice s hrvatskim naličjem počele su se kovati u srpnju u Hrvatskoj kovnici novca, neposredno nakon što je Hrvatska definitivno dobila zeleno svjetlo za ulaz u eurozonu.
Tada je istaknuto da HNB za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura mora pripremiti oko 3.700 tona eurokovanica, koje će biti iskovane negdje do kraja godine. Dio je očito već iskovan i distribuiran prema financijskim institucijama. Kako je bilo i planirano, predopskrba je krenula ovaj tjedan, paketi za građane bit će dostupni početkom prosinca, no bitno je reći da te hrvatske eurokovanice, koje su dakle novost i na razini eurozone, građani neće moći trošiti, polagati na račune, niti na bilo koji način stavljati u optjecaj dok ne krene službeno korištenje eura, od Nove godine.Paketi će sadržavati 33 eurokovanice svih apoena vrijednosti 13 eura i 28 centi / Foto M. LEVAK


Počela predopskrba


Kako su potvrdili i iz Hrvatske udruge banaka, u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, četiri mjeseca prije datuma uvođenja eura, što je dakle bilo u rujnu, HNB je počeo opskrbljivati banke novčanicama eura, a kovanim novcem tri mjeseca prije uvođenja eura, odnosno tijekom listopada.


Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) naglašavaju da će banke vršiti posrednu predopskrbu poslovnih subjekata na temelju sklopljenih ugovora bez naknade za obradu i isplatu gotovog novca eura.


– Cilj je da se osposobi banke da, u skladu sa zakonskim odredbama, od datuma uvođenja eura potrošačima vraćaju isključivo eure, uz iznimke propisane Zakonom. Također, banke će vršiti i pojednostavljenu posrednu predopskrbu mikro poslovnih subjekata, i to najranije pet dana prije datuma uvođenja eura. Mjesec dana prije službenog prelaska na euro moći će se nabaviti početne pakete kovanica u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, ističe HUB.