Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U korak s vremenom

Kontrolori štetočina koriste softver za prepoznavanje lica za ubijanje štakora

Autor: Lucija Sučić

29.01.2023. 08:39
Kontrolori štetočina koriste softver za prepoznavanje lica za ubijanje štakora

Foto: Pexels

I oni su se modernizirali...Najveća svjetska grupa za kontrolu štetočina pod nazivom Rentokil planira eliminirati štakore korištenjem softvera za prepoznavanje lica.


Softver je Rentokil počeo razvijati prije 18 mjeseci, a isti navodno prati navike glodavaca kako bi u konačnici odlučio kako ih ubiti.


Nakon laboratorijskih ispitivanja, koja su pomogla softveru da nauči o stvorenjima, sada se koristi u stvarnom okruženju.
Rentokil govori da se smatra kako su upravo glodavci odgovorni za više smrti od svih ratova u posljednjih 1000 godina.


Andy Ransom, izvršni direktor, rekao je, kako prenosi Sky News: “S tehnologijom prepoznavanja lica može se vidjeti da se štakor broj jedan ponašao drugačije od štakora broj tri.


Tehnologija će uvijek identificirati koji se štakor vratio, gdje se hrane, gdje spavaju, koji uzrokuje štetu, iz kojeg dijela zgrade dolaze, odakle ulaze u zgradu, radi li se o istom glodavcu koji je izazvao problem prošli tjedan”.


Kako bi razvio tehnologiju, Rentokil je promatrao štakore u kontroliranom okruženju, s kamerama koje su pratile njihovo ponašanje i unosile to u AI sustav.


To je koristilo strojnom učenju za razvoj same sposobnosti prepoznavanja.


Od tada se prešlo na pilot programe u domovima ljudi kako bi se testirala tehnologija, a iako je još u ranoj fazi, tvrtka se nada da će kontrolu štetočina učiniti učinkovitijom.