Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Potpora za leđa

Kako odabrati pravi madrac i spavati "kao beba"

Autor: Šarlota Brnčić

07.12.2022. 07:52
Kako odabrati pravi madrac i spavati

Foto: Pexels

Odabir madraca jednako je važan kao i odabir krevetaPrednosti dobrog spavanja su nebrojene: imunološka obrana se povećava, raspoloženje je definitivno bolje, budniji smo i pažljiviji tijekom dana, naše pamćenje je bolje… Ali koji su to čimbenici koji djeluju na miran san?


Sigurno su to životne navike tijekom dana, ali i madrac je odlučujući čimbenik da se dobro odmorite i izbjegnete bolove u leđima čim ustanete.


Pravi madrac mora imati vrlo specifične prerogative jer mora moći dobro podnijeti težinu tijela i uz to mora poštovati krivulju kralježnice.
Imajte na umu da postoji madrac koji vam najviše odgovara jer se bolje prilagođava vašoj težini, visini, položaju koji zauzimate tijekom spavanja i temperaturi prostorije.


Stručnjaci savjetuju da ga mijenjate otprilike svakih 10-13 godina ili kada vam tijelo šalje nedvosmislene signale poput bolova u leđima i zglobovima.


Kako odabrati madrac: pogledajte krutost


Tržište nudi mnoge modele madraca koji se međusobno razlikuju, ali su pažljivo dizajnirani kako bi optimizirali osobnu udobnost.


Dobro polazište je procijeniti krutost proizvoda. Ne kažemo da odaberete potporu tvrdu kao kamen, već madrac koji vas ergonomski podupire tako da vaša kralježnica zadrži svoju prirodnu krivulju i da vaša ramena i ostali zglobovi budu dobro poduprti.


Odlučite li se za pretvrd madrac, postoji rizik da će zglobovi biti previše opterećeni i na taj način će vaše tijelo biti opterećeno nepravilnim položajem tijekom spavanja.


Čak i ako je madrac premekan, to nije baš dobro: naprotiv, ramena će biti sklona tonuti i kralježnica će patiti.


Kako odabrati madrac: dimenzije i visina


Dimenzije madraca bitne su kako bi se osigurao dobar odmor: veličina koju tražite ovisit će o broju ljudi koji će ga koristiti, o njihovoj visini i konstituciji.


Pravi artikal mora imati dovoljno prostora da ispružite noge i ruke.


Udovi ne smiju dosezati rubove, a to znači da morate izračunati dodatnih 20-30 cm i po duljini i po širini.


Debljina je još jedan ključni kriterij pri odabiru idealnog madraca: ako je pretanak, neće vas dobro poduprijeti i riskirate bolove kad se probudite (poput bolova u vratu i mišićima), ako je previsok, moglo bi vam biti neugodno ga koristiti.


Koji madrac izabrati? Najbolji madraci su visine između 23 i 30 cm, ali ni oni od oko 21 cm nisu loši.


Bitno je da se pjena i prvi sloj na površini ne deformiraju s vremenom.