Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pronađite alternativu!

Još uvijek koristite maramice za uklanjanje šminke? Stvarno bi trebali prestati

Autor: Lucija Sučić

17.02.2023. 07:42
Još uvijek koristite maramice za uklanjanje šminke? Stvarno bi trebali prestati

Foto: iStock

Postoje puno bolje, sigurnije i efektivnije alternative za čišćenje licaJeste li i vi jedni od onih koji još uvijek koriste vlažne maramice za uklanjanje šminke?


Možda je vrijeme da to promijenite, jer postoje puno bolje, sigurnije i efektivnije alternative za uklanjanje šminke koje su, osim za vašu kožu, puno bolje za okoliš.


Donosimo samo neke od razloga zašto vlažne maramice nisu optimalan način uklanjanja šminke!


Nisu ekološki prihvatljive
Prema podacima Business Wastea, na godišnjoj bazi potroši se oko 11 milijardi maramica za uklanjanje šminke, kojima u prosjeku treba do sto godina kako bi se razgradile!


Većina njih izrađena je od poliesterskih, pamučnih i rejonskih vlakana kojima trebaju godine da se razgrade, a sve to samo doprinosi bujanju već tako i tako ogromnih odlagališta otpada.


Neučinkovite su


Ne dajte se prevariti – iako se može činiti da maramice za šminku uklanjaju svu šminku s lica, ono što one najčešće rade je samo ju pomiču po licu, što znači da sva prljavština i bakterije s lica “selite” s jednog djela lica na drugi.


To također može dovesti do začepljenja pora, te isto tako može dovesti do stvaranja prištića.


Mogu dovesti do iritacija


Dugotrajna uporaba maramica za šminku može uzrokovati dehidraciju kože jer uklanja prirodna ulja s njene površine. Maramice za lice također su pune konzervansa i kemikalija koje nisu baš najbolje za kožu, a te iste kemikalije nakon uklanjanja šminke ostaju na koži, što može dovesti do iritacije.


Mogu uzrokovati prerano starenje


Korištenjem maramica za šminku zapravo ubrzavate proces starenja, jer kada koža postane nadražena kemikalijama iz maramica, uz konstantno trljanje i zatezanje kože, na koži se mogu početi javljati linije i bore.


Alternative postoje, te je uvijek bolja i kvalitetnija opcija odabrati micelarnu vodicu, ulje za čišćenje ili pak uz njih gelove i pjene koji se nakon čišćenja peru s lica te ne uzrokuju toliku količinu otpada.