Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čudotvorni sastojak

Azelaična kiselina: neopjevani junak u borbi protiv hiperpigmentacije

Autor: Lucija Sučić

13.11.2022. 07:48
Azelaična kiselina: neopjevani junak u borbi protiv hiperpigmentacije

Foto: Freepik

Kiseline na koži možda zvuče strašno, no zapravo su veoma benefitarne za zdravlje i izgled kožeAzelaična kiselina jedna je od najmanje razvikanih sastojaka, no ova izrazito blaga kiselina ima puno prednosti kada je u pitanju njega kože, kao što su izjednačavanje tena, smanjenje hiperpigmentacije i protuupalno djelovanje.


Radi se o prirodnom sastojku koji se najčešće derivira iz kvasca ili pak žitarica poput raži, pšenice ili ječma. Iako je blaga, to ne znači da nema efekta, nego baš suprotno – jedna od velikih prednosti ovog sastojka je što ga mogu koristiti svi tipovi kože.


Kao i prije korištenja bilo kakvog kozmetičkog preparata, najbolje je provjeriti na komadiću kože ukoliko će se pojaviti neka alergijska reakcija.
Danas vam želimo podrobnije predstaviti na koji način je azelaična kiselina idealan saveznik kože, što pokazuju brojne studije.


Borac protiv hiperpigmentacije


Nakon što se na licu pojavi prištić, upalni proces nakon što bubuljica prođe može ostaviti mrljicu koja se naziva i hiperpigmentacijska mrlja. Ono što ova kiselina čini jest da zaustavlja diobu diskoloriranih stanica kože te na taj način sprječava hiperpigmentaciju.


Ujednačava ten


Na isti način na koji rješava hiperpigmentacijske mrlje, azelaična kiselina efektivna je u ujednačavanju tena i laganom prosvjetljivanju kože, a također je i djelotvorna u smanjenju teksture kože.


Saveznik protiv rozaceje


Jedna od glavnih odlika azelaične kiseline je smanjenje upalnih procesa na koži, što ujedno znači da ovaj čudesan sastojak može dobro doći u borbi protiv simptoma rozaceje.


Ako primijetite peckanje, zatezanje, guljenje kože ili pak prekomjernu suhoću, onda je izgledno da vam se pojavila alergijska reakcija te je najbolje prekinuti s nanošenjem.