Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Odgonetnite stav

Je li vaša mačka razigrana ili agresivna? 6 znakova na koje trebate pripaziti

Autor: Šarlota Brnčić

16.02.2023. 07:32
Je li vaša mačka razigrana ili agresivna? 6 znakova na koje trebate pripaziti

Foto: Pexels

Kakva je u vašem društvu i komunicira li sa svojim bližnjima?Tumačenje ponašanja mačke je ponekad teška stvar. Kada vjerujemo da smo svoju mačku dobro upoznali, ona ili on će možda preokrenuti situaciju, zapravo nam pokazujući da smo na krivom putu.


Možemo kupiti najfascinantniju igračku i isplanirati avanturističke rute da mačka stigne do nje, ali nakon puno rada i zavlačenja ruke u novčanik, mački će (gotovo) uvijek biti draža sasvim obična kartonska kutija.


No, možemo li govoriti o interakcijama između mačaka? Tako privržene kad žele, spremne podijeliti kutiju o kojoj smo upravo razgovarali, ali ih iznenada iznervira nešto što one vide kao “apsurdno”.
Neki stavovi mogu nas natjerati da posumnjamo u prave namjere naše mačke.


Imajući na umu da je socijalizacija jednako bitna za pse kao i za mačke, korisno je znati razlikovati igru ​​od odlučno ratobornijih reakcija.


Ali kako to učiniti? Obratite pozornost na 6 znakova ili ponašanja koje pokazuje vaš ljubimac:


1. borba: mačka dolazi u fizički kontakt s drugom mačkom, boreći se protiv potonje


2. potjera: mačka kreće u potjeru za drugom mačkom ili bježi od nje ako je ova progoni


3. vokalizacija: mačka proizvodi zvukove ili pozive poput mijaukanja, grgljanja, siktanja


4. “neaktivanpoložaj tijela: glava i tijelo mačke su gotovo nepomični i u specifičnom položaju. Primjer je kada mačka čuči, leži, sjedi


5. drugi interaktivni signali govora tijela: mačka se povezuje s drugom. Priđe joj, ponjuši, savije vrat, pokaže trbuh, prevrne se na leđa i tako dalje


6. neinteraktivne aktivnosti: mačka je posvećena sebi ili neživim predmetima. Liže se, skače, klima glavom ili dodiruje neki predmet


Suprotno onome što bi se moglo vjerovati, borba je također klasificirana kao zaigranost iako može dovesti do prave tučnjave.


Za stručnjake, zapravo, ovu točku treba ocijeniti kao srednju. Jurnjava i vokalizacija su umjesto toga povezani s agresijom.


Zadnje 3 točke povezane su s igrom ili u svakom slučaju s “tihom” interakcijom.