Foto: Pixabay
Navodno je dotični izmet veoma mirisan...
Chu-hi-cha je naziv nove vrste čaja koju je otkrio japanski istraživač sa Sveučilišta Kyoto, a radi se od – izmeta gusjenica!
Tsuyoshi Maruoka došao je na ideju o čaju od gusjenica tijekom diplomskog studija na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Kyotu, dok je istraživao odnos između dotičnih insekata i biljaka.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naime, jednog dana, u laboratoriju u kojem je obavljao svoja istraživanja, donešeno je 50 ličinki gubara.
Isprva zapravo nije znao što bi s njima, ali je na kraju odlučio održati ih na životu dok ne odluči, pa je ubrao lišće s obližnje trešnje i njima nahranio gusjenice.
Dok je čistio izmet, primijetio je da ima zapravo ugodan miris i gotovo istog trenutka pala mu je na pamet ideja da od izmeta skuha čaj.
Ne samo da je tamna boja izmeta davala čaju ugodnu boju, već je piće mirisalo na trešnjin cvijet te je navodno imalo izvrstan okus.
Ovaj uspješan eksperiment nadahnuo je Maurokau da još više istraži novu vrstu čaja koju je smislio, te je tako počeo eksperimentirati s oko 40 različitih vrsta biljaka i 20 kukaca i ličinki, a rezultati su bili vrlo ohrabrujući.
No dakako, sa stotinama tisuća biljaka i insekata diljem svijeta, kombinacije su gotovo beskrajne.
Maruoka tvrdi da se “aroma i okus Chu-hi-cha dramatično mijenjaju ovisno o vrsti biljke i kukca koji se križaju”, prenosi Oddity Central.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sirove biljke inače imaju trpak i gorak okus u svrhu da obeshrabri životinje da ih konzumiraju, no neki su insekti evoluirali kako bi neutralizirali taj okus uz pomoć enzima u svom probavnom sustavu. U obliku balege, prerađene biljke više nisu trpke ili gorke i postaju iznenađujuće mirisne.
Inspiriran svojim otkrićem, Tsuyoshi Maruoka odlučio je napraviti komercijalnu verziju pa je nedavno objavio crowdfunding kampanju na japanskoj platformi Camp-Fire.
Već je premašio svoj izvorni cilj od 1 milijun jena (7800 dolara) za više od 100 posto.
“Ulagači” u njegovu ideju navodno će dobiti uzorke dviju trenutno dostupnih Chu-hi-cha sorti – “Sakura x Iraga” (na bazi lišća trešnje) i “Kuri x Omizuao” (na bazi lišća kestena).
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zanimljivo je da su ljudi stotinama godina kao lijek konzumirali čaj napravljen od izmeta svilenih buba koje su se hranile listovima čaja. Međutim, Chu-hi-cha je prva komercijalna vrsta čaja napravljena od izmeta gusjenica.
Inače, ako vam je odbojna ideja kuhanja čaja od izmeta gusjenica, trebali biste znati da se neke od najskupljih vrsta kave na svijetu kuhaju od ptičjeg i slonovskog izmeta…
najnovije
najčitanije
Zadar
NOVI ČLANOVI
Odlukom župana Božidara Longina imenovani novi članovi Kazališnog vijeća
Svijet
predsjednički izbori
Kći bivšeg američkog republikanskog predsjednika podržala Kamalu Harris
Zadar
PROSLAVA
Svečana misa za 1000 lovaca po prvi put u Zadru, donosimo program
Košarka
NEBOJŠA BELIĆ
Muzej zadarske košarke prisjetio se legendarnog dužnosnika: ‘Počivao u miru Božjem…’
Svijet
stravična situacija
U španjolskim poplavama život izgubilo više od 50 ljudi
Hrvatska
obitelj ogorčena
Dječak jedva preživio nakon rutinske operacije: ‘Zašto mi ga puštaš dok krvari…’
Scena
MATS HUMMELS
Njemački nogometni velikan koji ima vile u Posedarju pozirao s novom curom
Zadar & Županija
suhe špine
U srijedu bez vode dio Zadra i Zemunika Donjeg
Županija
CESTA D8
Napokon završena prometna studija kritične točke u Murvici
Nogomet
1. ŽNL