Foto: Pixabay
Navodno je dotični izmet veoma mirisan...
Chu-hi-cha je naziv nove vrste čaja koju je otkrio japanski istraživač sa Sveučilišta Kyoto, a radi se od – izmeta gusjenica!
Tsuyoshi Maruoka došao je na ideju o čaju od gusjenica tijekom diplomskog studija na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Kyotu, dok je istraživao odnos između dotičnih insekata i biljaka.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naime, jednog dana, u laboratoriju u kojem je obavljao svoja istraživanja, donešeno je 50 ličinki gubara.
Isprva zapravo nije znao što bi s njima, ali je na kraju odlučio održati ih na životu dok ne odluči, pa je ubrao lišće s obližnje trešnje i njima nahranio gusjenice.
Dok je čistio izmet, primijetio je da ima zapravo ugodan miris i gotovo istog trenutka pala mu je na pamet ideja da od izmeta skuha čaj.
Ne samo da je tamna boja izmeta davala čaju ugodnu boju, već je piće mirisalo na trešnjin cvijet te je navodno imalo izvrstan okus.
Ovaj uspješan eksperiment nadahnuo je Maurokau da još više istraži novu vrstu čaja koju je smislio, te je tako počeo eksperimentirati s oko 40 različitih vrsta biljaka i 20 kukaca i ličinki, a rezultati su bili vrlo ohrabrujući.
No dakako, sa stotinama tisuća biljaka i insekata diljem svijeta, kombinacije su gotovo beskrajne.
Maruoka tvrdi da se “aroma i okus Chu-hi-cha dramatično mijenjaju ovisno o vrsti biljke i kukca koji se križaju”, prenosi Oddity Central.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sirove biljke inače imaju trpak i gorak okus u svrhu da obeshrabri životinje da ih konzumiraju, no neki su insekti evoluirali kako bi neutralizirali taj okus uz pomoć enzima u svom probavnom sustavu. U obliku balege, prerađene biljke više nisu trpke ili gorke i postaju iznenađujuće mirisne.
Inspiriran svojim otkrićem, Tsuyoshi Maruoka odlučio je napraviti komercijalnu verziju pa je nedavno objavio crowdfunding kampanju na japanskoj platformi Camp-Fire.
Već je premašio svoj izvorni cilj od 1 milijun jena (7800 dolara) za više od 100 posto.
“Ulagači” u njegovu ideju navodno će dobiti uzorke dviju trenutno dostupnih Chu-hi-cha sorti – “Sakura x Iraga” (na bazi lišća trešnje) i “Kuri x Omizuao” (na bazi lišća kestena).
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zanimljivo je da su ljudi stotinama godina kao lijek konzumirali čaj napravljen od izmeta svilenih buba koje su se hranile listovima čaja. Međutim, Chu-hi-cha je prva komercijalna vrsta čaja napravljena od izmeta gusjenica.
Inače, ako vam je odbojna ideja kuhanja čaja od izmeta gusjenica, trebali biste znati da se neke od najskupljih vrsta kave na svijetu kuhaju od ptičjeg i slonovskog izmeta…
najnovije
najčitanije
Kultura
POST FESTUM
Zadarski festival monodrame stvorio je novi val mlade kazališne publike
Zadar
zvuk kraljevskih orgulja
Orguljašica Tea Kulaš najavljuje bogat program 6. Zadar Organ Festivala
Ostali sportovi
završni račun
Na MHT Antonio Jurjević prikupljen rekordan iznos
Zadar
izaberite
ANKETA Kojem HDZ-ovom kandidatu biste dali glas na lokalnim izborima?
Svijet
američki državni tajnik
Blinken u Kijevu najavio 700 milijuna dolara vrijednu pomoć Ukrajini
Zadar
STRASTVENI PUTOHOLIČAR
Travel influencer ocjenjivao hrvatske gradove, najdraži mu – Zadar! ‘Prekrasan je, nevjerojatno čist, tih…’
Zadar
ukorak s vremenom
U Zadarskoj županiji upisano prvih 20 učenika u novi smjer
Zadar
ISPOVIJEST GRADSKOG VIJEĆNIKA
Lukić otvorio dušu: ‘Bilo je kao u filmu, auto se zapalio, a ja sam popio tri Somersbyja da ne dehidriram’
Scena
mladi zadarski bend
Nakon našeg prvog nastupa, shvatili smo da su reakcije publike – predobre
Zadar
LOKALNI IZBORI