Foto: Pixabay
Uskrsna trpeza nezamisliva je bez jaja, i to u svim oblicima. Na današnji dan jedemo kuhana jaha, obojena. Bojamo ih prirodnim putem, ali i umjetnim bojama. Međutim, često si onda postavimo pitanje koliko dugo su ta jaja dobra za konzumiranje. Važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela kako bi nam i konzumiranje prošlo bezbrižno. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je niz savjeta uoči Uskrsa koji vam mogu pomoći oko nedoumica.
Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u hladnjaku?
Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku.
Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.
U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.
Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.
Kuhanje jaja
Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa.
Kod pripreme kuhanja „na tvrdo“, jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.
Bojanje jaja
Ovako skuhana jaja treba bojati dok su još topla. Ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.
najnovije
najčitanije
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Advent
Medulin
Stare užance, novi sjaj!
Advent
ZADAR
Nova lokacija, i čak četiri dočeka Nove godine
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!