Foto: Pixabay
Uskrsna trpeza nezamisliva je bez jaja, i to u svim oblicima. Na današnji dan jedemo kuhana jaha, obojena. Bojamo ih prirodnim putem, ali i umjetnim bojama. Međutim, često si onda postavimo pitanje koliko dugo su ta jaja dobra za konzumiranje. Važno je znati pravilno postupati s hranom prilikom pripreme jela kako bi nam i konzumiranje prošlo bezbrižno. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je niz savjeta uoči Uskrsa koji vam mogu pomoći oko nedoumica.
Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u hladnjaku?
Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u hladnjaku.
Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.
U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.
Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.
Kuhanje jaja
Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa.
Kod pripreme kuhanja „na tvrdo“, jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.
Bojanje jaja
Ovako skuhana jaja treba bojati dok su još topla. Ako se bojanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te pohraniti u hladnjak do ukrašavanja. Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili ciklu.
najnovije
najčitanije
Zadar
GOVOR
Gradonačelnik Dukić: ‘Zadar je baš zato toliko čudesan. Hvala vam svima na povjerenju…’
Zadar
PREDSJEDNIK RH
Zoran Milanović u Zadru: ‘Pred Zadrom je dugačak put. Mi smo jako puno dali EU…’
Zadar
USUSRET DESETOJ OBLJETNICI POSLOVANJA
Od lokalne priče do regionalnog lidera: Kako je Berekin postao simbol uspjeha
Zadar
MINISTAR
Šime Erlić: ‘Činjenica je da u Zadru nikada nije bilo više projekata nego danas’
Zadar
svečana sjednica
Vučetić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra: ‘Kucelin je nagrađen jer je omogućio…’
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja