Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Organizacija prostora

Iskoristite svaki centimetar prostora: 5 savjeta za organiziranje male kuhinje

Autor: Lucija Sučić

03.03.2023. 07:50
Iskoristite svaki centimetar prostora: 5 savjeta za organiziranje male kuhinje

Foto: iStock

Veličina nije bitna, važno je kako ćete je organiziratiKada imate pola sa organiziranjem male kuhinje, učinkovita rješenja koja štede prostor ključna su za funkcionalnost prostora, a pri tom zadatku morate upregnuti kreativne vijuge kako biste maksimalno iskoristili prostor.


Pravilo broj jedan kada organizirate kuhinju bez obzira na veličinu je: prostor za pohranu nemojte trošiti na predmete koji vam nisu potrebni ili koje ne koristite.


Imajući to na umu, uklanjanje nereda obično je najbolji početak. Budite brzi i praktični, te se jednostavno riješite predmeta koje ne koristite, ne trebate ili ne želite. Nakon toga ostati će pred vama ono što zapravo koristite i čemu je potrebno pronaći mjesto.
U nastavku teksta donosimo neke od savjeta kako maksimalno iskoristiti prostor vaše kuhinje tako da bi bio oku ugodan, funkcionalan i koristan!


Imajte na umu tzv. ‘fleksibilne zone’


Kada govorimo o ‘fleksibilnim zonama’, mislimo na vrlo logičan raspored: primjerice, u zoni oko sudoperu i perilice posuđa nalazit će se proizvodi za čišćenje, kuhinjske krpe i kanta za smeće, dok bi u ormarićima i ladicama oko pećnice i ploče za kuhanje trebali biti lonci i tave, posuđe za pečenje i slično.


Sličnu logiku upotrijebite i za ostatak kuhinje, te će na taj način sve biti na svom mjestu i u dijelu kuhinje gdje će vam biti nadohvat ruke.


Maknite stvari koje povremeno koristite


Razmislite da stvari koje ne koristite svaki dan uklonite iz kuhinje i nađete im mjesto drugdje, poput nekog velikog lonca koji koristite dva puta u godini ili velikog sokovnika koji se koristi isključivo ljeti, čime ćete otvoriti prostor za stvari koje zapravo koristite svaki dan.


Održavajte radne površine čistima


Kada organizirate stvari koje će stajati na kuhinjskoj ploči, minimalizam je ključan, što zbog estetike, a što zbog lakoće održavanja.


Dobro je pravilo da na njoj od aparata držite samo one uređaje koje svakodnevno koristite, dok manje stvari možete grupirati na pladnjeve ili u staklenke.


Razmišljajte okomito


Mnogo puta imamo tendenciju razmišljati kako nam fali pokoji ormarić ili ladica u kuhinji, dok je istovremena česta pojava da vertikalni prostor ostaje neiskorišten. Razmislite o policama ili kukama, što će zasigurno izgledati originalno i moderno.


Mala kuhinja = otvorene police


Kada govorimo o malim kuhinjama, zidni ormarići mogu djelovati impozantno. Umjesto njih, razmislite o otvorenim kuhinjskim policama koje će vizualno otvoriti prostor i pomoću kojih ćete moći na još jedan način u kuhinjski prostor unesti dašak stila i osobnosti.