Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Raspršimo mit

Indijski oraščići: ako ih jedete na ovaj način nećete se udebljati

Autor: Šarlota Brnčić

05.02.2023. 09:33
Indijski oraščići: ako ih jedete na ovaj način nećete se udebljati

Foto: Pexels

Debljaju li? Manje nego što mislite ako ih uzimate u pravim dozamaIndijski oraščići postali su jedna od najpopularnijih grickalica za ljude koji žele smršaviti.


Konačno je razotkriven mit o suhom voću koje deblja, a indijski oraščići, orasi, bademi i lješnjaci ponovno su u prehrani, uz odobravanje nutricionista.


Iako su orašasti plodovi i sjemenke bogati masnoćama, oni su takozvane “dobre” masnoće.
Dakle, ako pazite na svoju težinu, koliko i kojih indijskih oraščića trebate uzimati? Koje greške ne smijete raditi?


Porcija od 28 g indijskih oraščića u prosjeku osigurava 100 do 150 kcal, a također je vrlo važan izvor magnezija, fosfora, kalija te proteina i vlakana.


Nedavna istraživanja, štoviše, sugeriraju da naše tijelo nije u stanju apsorbirati sve kalorije iz indijskih oraščića jer bi dio masnoće koju sadrže ostao zarobljen unutar vlaknaste stijenke.


Američko istraživanje provedeno na 9 muškaraca i 9 žena različite dobi i različite tjelesne strukture koji su dva tjedna slijedili dijetu koja je sadržavala dva obroka indijskih oraščića, zapravo je pokazalo da su bili u stanju u potpunosti upravljati svojom prehrambenom rutinom, asimilirajući hranjive tvari indijskih oraščića, a ne sve njihove strašne kalorije.


Dakle, pravilan unos indijskih oraščića ne bi doveo do značajnijeg povećanja tjelesne težine, već bi, naprotiv, omogućio tijelu da unese manje kalorija od ostalih namirnica koje se preporučuju u dijetama te dugoročno pomogao lakše održavati zdravu tjelesnu težinu.


Stručnjaci preporučuju da ne pretjerujete s dozama, konzumirate šaku od 15-20 g dnevno te da preferirate prirodne indijske oraščiće, dakle bez soli, kako biste smanjili njihovu kalorijsku količinu.


Iako su tostirani ili mljeveni indijski oraščići, primjerice u obliku maslaca, atraktivniji i preporučljiviji jer olakšavaju probavu, poželjno ih je uzimati cijele ako želite smanjiti njihov kalorijski unos.


No, oni se nikako ne preporučuju ako patite od alergije na nikal jer su indijski oraščići jedno od suhog voća s najvećom koncentracijom ovog metala, a ubrajaju se i među najopasnije alergene, potencijalno smrtonosnije od kikirikija.