ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Opojnog mirisa

Imamo recept za džem od mandarina - savršen izvor vitamina C

Autor: Šarlota Brnčić

15.12.2022. 07:23
Imamo recept za džem od mandarina - savršen izvor vitamina C

Foto: Pexels

Kako u samo nekoliko koraka pripremiti ukusan džem za vašu zimnicu



Mandarine, osim što su ukusne, izvor su vitamina C, antioksidansa i mineralnih soli te nam pomažu u jačanju imunološkog sustava u hladnijim mjesecima.


Naranče i mandarine vrlo su pogodne za pripremu raznih recepata, ali onaj koji ih možda pobjeđuje sve je džem, savršen za mazanje na kruh ili dvopek za doručak ili za ukrašavanje tartova i drugih slastica.


Doznajmo kako pripremiti ukusan džem od mandarina, a recept koji predlažemo također uključuje korištenje kora.




Sastojci (za 3 staklenke od 250 grama):


  • 1 kg mandarina
  • 500 g smeđeg šećera
  • sok od jednog limuna

Priprema: Mandarinama uklonite peteljku i dobro ih operite. U veliki lonac ulijte vodu i napunite ga do pola te stavite na štednjak. Čim je voda proključala dodajte mandarine (sa korom) i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.


Ugasite vatru i ostavite mandarine da se ocijede te ih stavite na stol na krpu. Kad su postale mlake, prerežite ih i iscijedite sokovnikom, pazeći da uklonite sjemenke.


Sada ubacite kore u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Nakon toga smjesu ulijte u lonac, dodajte sok koji ste prethodno pripremili i na kraju smeđi šećer.


Uključite vatru i povremeno miješajte drvenom kuhačom. Džem kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri.


Da biste znali je li gotov, kapnite malo džema na tanjur koji je nekoliko minuta bio u zamrzivaču. Ako se hlađenjem zgusne, znači da ne treba dalje kuhati.


Nakon što je vaš džem gotov, preostaje ga još vrućeg prebaciti u prethodno sterilizirane staklenke.


Zatvorite ih čepovima i okrenite naopako dok smjesa ne postane mlaka. U ovom trenutku ih okrenite i držite u smočnici.


Domaći džem od mandarina može se čuvati do 4 mjeseca, ali ako otvorite staklenku, morate je držati u hladnjaku i potrošiti u roku od tri dana.