Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Dvosjekli mač

Ima li empatija mračnu stranu?

Autor: Šarlota Brnčić

29.12.2022. 11:26
Ima li empatija mračnu stranu?

Foto: Unsplash

Ovaj osjećaj poistovjećivanja s radostima i bolima drugih također ima negativne aspektePoistovjećujemo se sa situacijama drugih ljudi, osjećamo istu radost zbog postignutog cilja i žaljenje zbog razočaranja.


No, može li ta izvanredna sposobnost koju nazivamo empatija imati negativan utjecaj na našu osobnost u smislu, primjerice, agresije?


Da, i to su dokazala brojna istraživanja.
Pod “empatijom” u psihologiji definiramo sposobnost pojedinca da doživljava i proživljava misli druge osobe.


Koncept potječe od njemačke riječi Einfühlung gdje imenica kao i povratni glagol sich einfühlen označavaju prožimanje drugoga u smislu jedinstva, Einheit u njemačkom jeziku.


Ali empatija može imati tisuću lica, pozitivnih i negativnih. Također, i mračniju stranu.


Tema je opširno obrađena u literaturi brojnih međunarodnih istraživačkih centara i sveučilišta.


Među njima i Sveučilišta Cambridge u istraživanju pod naslovom The Dark side of Empathy: Mimesis, Deception, and the Magic of Alterity.


Zapravo, skloni smo empatiju smatrati nečim pozitivnim, misleći na vezu koja je stvorena s drugim ljudskim bićem i na društvenu interakciju, ali ponekad zanemarujemo “mnoge načine na koje se empatija obično koristi za manipulaciju, zavođenje, prevaru i dehumanizaciju ostalih” preciziraju stručnjaci u engleskom istraživanju.


Tijek povijesnih događaja prepun je primjera ove vrste empatije. Zapravo, govorimo o mračnoj empatiji, stanju koje može gurnuti određene subjekte u okrutne radnje.


To je zbog sklonosti poistovjećivanja s određenom skupinom i osuđivanja druge, primjerice, ili zato što probuđeni osjećaji dovode do nasilnih gestikulacija.


No, previše empatije također može dovesti do apatije i izgaranja.


Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Science govori o tome kako empatija može djelovati kao pokretačka snaga, potičući dobra, ali i loša djela i biti izvor nevolje.


Empatija je stoga dvosjekli mač, sposoban ušutkati razum i učiniti da osjećaji prevladaju.


Budući da se ne možemo spriječiti da prema nekome osjećamo empatiju, jedina mogućnost koju imamo jest da obuzdamo njezinu mračnu stranu dubinskom procjenom našeg ponašanja.


Zapravo, ne osjećamo empatiju prema postupcima koje smatramo nemoralnima ili protivnim našem načinu razmišljanja.