Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zaštita kože

Ide li krema sa zaštitnim faktorom prije ili poslije hidratantne? Imamo odgovor

Autor: Lucija Sučić

03.03.2023. 07:47
Ide li krema sa zaštitnim faktorom prije ili poslije hidratantne? Imamo odgovor

Foto: iStock

Ne dajte se zavarati, kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi tijekom cijele godine, a ne samo ljeti!Pitanje kada nanijeti pojedini proizvod još uvijek je jedna od najzbunjujućih u svijetu ljepote, a jedno od tih je ono uvijek goruće: nanosi li se krema sa zaštitnim faktorom prije ili poslije hidratantne kreme?


Generalno govoreći, kod redoslijeda nanošenja preparata za njegu kože prednost imaju serumi i kreme, a krema sa zaštitnim faktorom trebala bi biti posljednji korak u vašoj rutini njege kože, jer djeluje kao ‘štit’ od sunca.


Idealna je situacija pronaći kremu sa zaštitnim faktorom koja je dovoljno hidratantna da može zamijeniti vašu uobičajenu hidratantnu kremu, te je dobra praksa nanositi istu barem 15 minuta prije izlaska na sunce (što uključuje i zimski period!).


Što je sa šminkom?
Ako se šminkate, tada krema sa zaštitnim faktorom dolazi kao korak prije nanošenja pudera.


Međutim, imajte na umu da bi se nanošenje zaštitnog faktora kroz dan trebalo obnavljati, stoga je preporučljivo prije nanođenja pudera staviti vašu uobičajenu kremu sa zaštitnim faktorom, a kasnije i tijekom dana, kako ne biste ukvarili izgled podloge, dobra je praksa uložiti u kremu sa faktorom u spreju za obnavljanje.


Što ako puder u sebi ima zaštitni faktor?


Budući da puderi najčešće imaju veoma nizak faktor zaštite, najsigurnija je praksa držati se uobičajene kreme sa minimalnim faktorom 30 i nanositi ju prije pudera.


Svaki SPF koji se nalazi u šminki treba smatrati samo bonusom.