Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Postajemo "ukusniji"

I ono što jedete čini vas privlačnijim komarcima: Saznajte što izbjegavati

Autor: Šarlota Brnčić

20.06.2023. 07:47
I ono što jedete čini vas privlačnijim komarcima: Saznajte što izbjegavati

Foto: Pexels

Otkrivamo 3 prehrambene navike koje ih najviše privlačePostoje mnogi čimbenici koji vas mogu učiniti privlačnijim ovim insektima, uključujući vaše prehrambene navike!


Saznajte što ne smijete jesti kako ne biste postali omiljeno jelo komaraca.


Što se tiče izbjegavanja uboda komaraca, zapravo postoji nekoliko rješenja koja biste mogli usvojiti.
Tako su nedavna istraživanja pokazala da svijetla odjeća manje privlači ove insekte, kao i da komarci za ugriz biraju one s najvišom tjelesnom temperaturom, ali i one s određenim “mirisom” koji im se sviđa.


Naime, jedan od elemenata koji komarce najviše privlači je “koktel” hlapljivih tvari koje luči vaša koža, a uvjetovani su nekim stvarima koje jedete i pijete.


Koja su to pića i hrana zbog kojih ste privlačniji komarcima?


  • Ketogena dijeta: ako ne znate što je to, to je vrsta dijete koja smanjuje ugljikohidrate na minimum, a značajno povećava unos proteina i masti. Jedan od učinaka ketogeneze je sinteza acetona tijekom proizvodnje energije. Očigledno je da su acetoni vrlo popularni kod komaraca i bit ćete glavna meta. Ako ovu dijetu slijedite jer ste sportaš, onda je preporučljivo otuširati se odmah nakon treninga kako biste izbjegli širenje acetona u zraku i privlačenje komaraca.
  • Kava i kofein: još nije jasno u kojoj mjeri aromatična pića poput kave izravno privlače komarce. Postoje neki dokazi za to, a istraživanja i dalje napreduju. U svakom slučaju, čak i ako aroma napitka nije bitna, jedna od njezinih “nuspojava” sigurno će vas učiniti ukusnim zalogajem za komarce. Naime, kava podiže tjelesnu temperaturu i privlači komarce na najrašireniji način: putem znoja.
  • Pivo: iako bi točnije bilo reći alkohol općenito. Dva su istraživanja povezala konzumaciju piva s puno većom vjerojatnošću da vas ugrize komarac. Zapravo, ne samo da alkohol podiže tjelesnu proizvodnju hlapljivih tvari koje izravno privlače komarce, već pijenje piva povećava tjelesnu temperaturu, zbog čega vam se još lakše približavaju.

Iako se odricanje od dobre krigle piva može činiti zastrašujućim, postoje mnoge prednosti odricanja čak i od povremenog pića, iako se čini da druga istraživanja pokazuju u suprotnom smjeru, opisujući dobrobiti dnevnog konzumiranja piva.