Foto: Pexels
Brazilski i indijski oraščići su među namirnicama najbogatijim selenom
Selen je izvrstan saveznik našeg zdravlja zahvaljujući brojnim svojstvima: dobar je antioksidans i pomaže u prevenciji bolesti srca i nekih vrsta raka.
Većinu količine selena potrebnih za naše potrebe možemo unijeti upravo hranom.
To je zato što je ovaj mineral prisutan u tlu, pa ga stoga biljke i životinje koje rastu ili se hrane na tom tlu imaju u velikim količinama.
Otkrijmo koje su namirnice najbogatije selenom:
- Uljane sjemenke: brazilski oraščići i indijski oraščići su među namirnicama najbogatijim selenom. Zamislite samo da svakih 100 gr sadrži 19 odnosno 12 mikrograma, kao i da sadrže željezo, cink, vitamin E, kalcij, magnezij i kalij.
- Riba: riba kao što su sardine, list, bakalar i oslić sadrži dosta selena.
- Meso: od mesa predlažemo goveđi file i pileća prsa. Također je prisutan u iznutricama, kao što su bubrezi i jetra. Ako ste vegetarijanac ili vegan, selenom se možete opskrbiti odabirom drugih namirnica biljnog podrijetla.
- Cjelovite žitarice: namirnice, osobito ako nisu rafinirane i integralne, poput riže, ječma, kamuta i kukuruza, sadrže dosta toga, kao i drugih mineralnih soli poput kalija, mangana i fosfora.
- Mahunarke: osim što su bogate vitaminima i drugim tvarima bitnim za našu dobrobit, one su prirodni izvori selena. Posebice tu nalazimo grah, zatim leću i slanutak. Njime su bogatije sušene mahunarke od konzerviranih.
- Povrće: među namirnicama najbogatijim selenom ističemo i povrće kao što su gljive, celer te rajčice, osobito zrele. U malim količinama također u mrkvi, tikvicama i komoraču.
- Jaja: svako jaje može vašoj prehrani osigurati 6 mg selena na 100 grama.
- Mliječni proizvodi: namirnice najbogatije selenom su sirevi provolone i parmezan, odnosno sa 13,1 odnosno 12 mikrograma selena na 100 gr. Skromne količine su umjesto toga prisutne u jogurtu i mlijeku.
- Pivski kvasac: sadrži ga u malim količinama, ali na tržištu postoje obogaćene verzije.
- Krumpir obogaćen selenom: posljednja namirnica na koju želimo skrenuti pažnju su poznati krumpiri obogaćeni selenom. Riječ je o krumpirima koji se uzgajaju na tlima gdje je selen prisutan u velikim količinama. Pretjerana konzumacija ovih krumpira zapravo bi mogla biti rizična, jer je vrlo lako prijeći prag tolerancije našeg organizma, koji iznosi 55 mikrograma dnevno. Zbog toga preporučujemo da se ograničite u količinama.
najnovije
najčitanije
Zadar
svečana sjednica
Vučetić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra: ‘Kucelin je nagrađen jer je omogućio…’
KK Zadar
Juniorska ABA liga
Pred juniorima Zadra važan turnir, polufinale se čini dostižnom misijom
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U pretrazi kod 22-godišnjaka na Ugljanu policija pronašla marihuanu!
Ostali sportovi
Domeniko Kresoja
Odlično otvaranje sezone zadarskih odbojkašica: “U jačim utakmicama vidi se zrelost mlađih igračica”
Crna Kronika
KRAĐA
ROMOBILI META KRADLJIVACA! Na Poluotoku ukraden električni romobil
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja