
Foto: Reuters
Cvijeće se stotinama godina koristi u kuhinjama diljem svijeta, uključujući kulture starog Rima, Kine, Bliskog istoka i Indije, i to na različite načine, od ukrašavanja kolača i raznoraznih slastica, kao svježi šareni dodatak salatama, u smrznutom obliku u kockicama leda, sušeno i mljeveno kao začin ili pak u vidu namirnica od kojih se rade sokovi i čajevi.
Jestivo cvijeće ne samo da omogućuje dodavanje boje i ljepote jelima, već sadrži i brojne vitamine.
Kako jesti cvijeće?
Općenito govoreći, latice i cijeli cvjetovi se načelno mogu jesti (dakako, govorimo o onim jestivim vrstama), no baza cvijeta, stabljika, prašnici i tučci se uklanjaju jer često imaju gorak okus.
Također, dobra je praksa izbjegavati cvijeće ubrano s cesta ili nabavljeno u vrtnim centrima, cvjećarnama ili rasadnicima jer je ono često prskano pesticidima ili drugim kemikalijama.
Najbolje je potražiti organsko ili uzgojiti vlastito cvijeće za konzumaciju – osim što ćete uživati u divnim gredicama, na taj način lako možete brusiti svoje vrtlarske vještine jer većina njih je veoma lagana za održavanje.
U nastavku donosimo popis jestivog cvijeća, uz par ideja kako možete uživati u njegovim laticama!
Maćuhice i ljubičice
Iako u njima često uživamo gledajući ih na prozorskim daskama ili razasute po livadama, cvjetovi maćuhica i ljubičica poznata su gurmanska delicija.
Imaju pomalo travnati okus, a latice (ili čak cijeli cvjetovi) često se u kulinarstvu koriste za ukrašavanje kolača ili pak u salatama.
Ruža
Latice klasične ljepotice ruže također su jestive, a sadrže niz okusa, od slatkog do ljutog. Generalno je pravilo: što je latica tamnija, to je okus intenzivniji.
Latice se mogu dodati u kocke leda ili posuti po kolačima, a ljeti ih možete dodati i u sladoled.
Neven
Cvjetove nevena također možete konzumirati, a mnogi ih vole jesti u salatama jer im dodaju finu dozu gorčine.
Cvijet tikvice
U nekim kuhinjama poput talijanske, cvjetovi tikvice su itekako tražena poslastica jer je vrijeme njihove berbe podosta kratko.
Cvjetovi se mogu pržiti, puniti ili peći, a odlično pašu kao dodatak jelima od tjestenine i juhama. Kada ih uberete, iskoristite ih isti dan, no imajte na umu da kidanje cvijeta znači da biljka neće dati plod!
Lavanda
Cvjetovi lavande imaju lije i intenzivno sladak okus.
Možete ih pečene dodavati kolačima, ili pak od njih napraviti čaj ili sok, dok ih kandirane možete također dodavati kolačima, ili pak za začinjavanje salata.
Kamilica
Sićušni i nježni cvjetovi tratinčice često se koriste za čaj, a kamilicu veoma lako možete uzgojiti u vlastitom vrtu.
Neke su vrste jednogodišnje, a neke višegodišnje, stoga kada kupujete ili nabavljate sjeme, informirajte se o vrsti.
Potočarka
Cvjetovi potočarke najsvestraniji su od jestivih cvjetova i daju papreni štih salatama. Probajte i oduševite se!
Napomena: sav sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski/stručni savjet. Pri konzumaciji bilo kakve vrste bilja, ukoliko niste sigurni, posavjetujte se sa stručnjakom.
najnovije
najčitanije
Nogomet
championship
Burnley i Leeds se ponovno plasirali u Premier ligu
Svijet
smrt poglavara
Vjernici diljem svijeta se opraštaju od pape Franje
Crna Kronika
kriminalističko istraživanje
Kod Solina pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo
Županija
uskrsni ponedjeljak
Od Branimirove obale do virske rive održana tradicionalna biciklijada
Svijet
katolički poglavar
Vatikan i službeno objavio uzrok i vrijeme smrti pape Franje
Svijet
SLIJEDI KONKLAVA
POČINJU NAGAĐANJA Evo tko su mogući nasljednici pape Franje: Četiri favorita se ističu
Nogomet
NESREĆA ZA VRATARA
VIDEO Livaković zabio autogol u velikom kiksu Fenerbahčea, pogledajte snimku
Županija
mještani uživali
Na Uskrsni ponedjeljak u Poljica Brigu održan turnir u bućama
Svijet
vatikan
Poznat uzrok smrti pape Franje. Nije povezan s upalom pluća
Svijet
ODLAZAK SVETOG OCA