Foto: Pixabay
PEPERONATA
Foto: iStock
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 minuta pripreme, 50 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 kg zelene, crvene i žute paprike
- 400 g ljubičastog luka
- 400 g pasate od rajčica
- 40 g maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar
Priprema: Paprikama ukloniti sjemenke, oprati ih
i narezati na trake. Ljubičasti luk očistiti i narezati na polukrugove.
U lonac staviti maslinovo ulje i očišćene režnjeve češnjaka.
Kad češnjak zamiriše, dodati ljubičasti luk i dinstati na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodati papriku i povremeno miješajući dinstati poklopljeno još 10 minuta. Kada paprika omekša, ukloniti režnjeve češnjaka i dodati pasiranu rajčicu, začiniti solju i paprom. Ponovo poklopiti i kuhati još 15-ak minuta na laganoj vatri. Kada je jelo gotovo može se jesti samostalno ili kao prilog.
Poslužuju se i na brusketama, uz tjesteninu ili rižu.
Odlično je i hladno, a u hladnjaku se može čuvati od dva do tri dana. Ako želite, umjesto pasirane rajčice možete koristiti i svježu rajčicu u istim omjerima, a na kraju kuhanja možete dodati svježi bosiljak ili nasjeckani peršin.
LJETNE TORTILJE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 25 minuta pripreme, 10 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g pilećih prsa
- 1 rajčica
- 1 paprika
- nekoliko listova zelene salate
- 1 manja tikvica
- sol, papar
- 1 ljutika
- 150 g kukuruza iz limenke
Za dressing:
- grčki jogurt
- 2 žlice majoneze
- sol, papar
Priprema: Pileća prsa začiniti solju i paprom te ispeći. Pustiti da se malo ohlade te narezati na trakice.
Rajčicu narezati na kockice. Papriku oprati te narezati na trakice i po želji kratko ispeći na malo ulja. Tikvicu narezati na kockice i kratko ispeći na tavi.
Salatu narezati na trakice. Ljutiku narezati na tanke polukrugove. Kukuruz isprati.
U zdjelici pomiješati grčki jogurt, majonezu, sol i papar.
Tortilje zagrijati na tavi te puniti svim navedenim sastojcima, staviti malo dressinga te zamotati. Za ovo jelo možete koristiti i meso koje vam je ostalo od pečenja.
SALATA OD KRUMPIRA I KRASTAVACA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 minuta pripreme, 30 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
- 1 krastavac
- 2 ljutike
- 6 cherry rajčica
- 80 g feta sira
- 12 crnih maslina bez koštica
- 800 g krumpira
Za dressing:
- 6 žlica maslinova ulja
- 3 žlice mlake vode
- 3 žlice soka od limuna
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica meda
- 1 žličica senfa
- origano, sol, papar
Priprema: Krumpire oprati i staviti kuhati u kori s neoguljenim režnjem češnjaka.
Ovisno o veličini krumpira trebat će vam od 30 do 45 minuta. Kada je krumpir kuhan, pustiti ga da se malo ohladi, oguliti i narezati na ploške debele 1 centimetar. Kuhani češnjak sačuvati za dressing. Krastavac narezati na ploške, ako želite koru, ne morate guliti.
Ljubičasti luk očistiti i narezati na tanke ploške. Rajčice prepoloviti.
U posudu staviti sastojke za dressing: ulje, vodu, sok od limuna, med, senf te kuhani češnjak kojem ste uklonili koru te ga zgnječili vilicom. Začiniti solju i paprom te izraditi štapnim mikserom.
U zdjelu staviti sve sastojke, začiniti dressingom te promiješati. Na kraju staviti izmrvljeni feta sir i origano.
Poslužiti odmah ili staviti u hladnjak do posluživanja. Ova salata može se jesti kao samostalno jelo ili poslužiti kao prilog pečenom mesu.
najnovije
najčitanije
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Svijet
Narko mafija
Golema akcija talijanske policije! Oduzeto 1,4 tone droge, privedeno gotovo četiri stotine osoba
Hrvatska
Dražen Kutleša
Zagrebački nadbiskup uputio Božićnu poruku: ‘Budućnost se gradi na istini, pravdi, ljubavi i slobodi’
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA