Tko zna, možda pronađete inspiraciju za isprobavanje neke koja vam je možda inače prošla ispod radara…
Capellini
Poznata i kao “anđeoska kosa”, vrsta je špageta koje su veoma tanke i krhke, a upravo zbog svoje teksture najbolje ide s laganim i kremastim umacima, poput klasike kao što je aglio e olio ili jednostavni umak od rajčice. Također ide odlično s morskim plodovima.
Farfalle
Ili “mašnice”, su svestrana vrsta tjestenine koja se može koristiti u raznim jelima, a idu super s kremastim umacima. Budući da su relativno male i veličine zalogaja, dobar su izbor za salatu.
Bucatini
Radi se o debljoj vrsti špageta koja nalikuje šupljim cijevima. Ova pomalo neobična i zabavna vrsta tjestenine odlično ide s umacima od povrća (poput azijskih) te uz umak od svježih rajčica.
Ditalini
Još jedna veoma zabavna pašta su ditalini, malene i kratke “tubice” koje su izvrsne u juhama, salatama i kod nas popularnom pašta-fažolu!
Široki rezanci
Ovi široki i ravni rezanci odlična su “ploča” za umake, a odlično idu i sa varivima i složencima.
Fettuccine
Fettuccine je tjestenina slična onoj prethodno spomenutoj, ali se radi o uskim trakicama. Često se poslužuje s umacima od vrhnja, poput internetski poznatog Fettuccine Alfredo.
Fusilli
Mnogima omiljena tjestenina spiralnog oblika dodaje zaokret svakom jelu, a zbog svog oblika odlično “nosi” guste umake. Također se često koristi u salatama od tjestenine.
Gemelli
Ova kratka, spiralna i svestrana tjestenina super funkcionira u izdašnim umacima, pečenim jelima i lakšim jelima od tjestenine od povrća.
Lazanje
Naziv ovog velikog rezanca ujedno je i naziv za jelo u kojem se najčešće koristi. Moramo li govoriti više?
Makaroni
Za ovu mala tjesteninu u obliku cijevi sigurno ste čuli iz naziva popualrnog američkog jela “Mac and cheese”. Makaroni su izvrsni u kremastim složencima (poput spomenutog sa sirom) ili salatama (poput salate od makarona) upravo zato što kremasti umak ulazi u unutrašnjost tubica, noseći okus u svakom zalogaju.
Manicotti
Ova velika tjestenina u obliku cijevi obično se puni nadjevom od sira ili mesa te se potom zapeče. Mljac!
Orecchiette
“Male uši” tjestenina su koja se obično kombinira s povrćem i uljem, a sitna udubljenja imaju za zadatak “uloviti” ukusne komadiće mesa i povrća.
Orzo
Sićušna tjestenina u obliku riže nosi naziv orzo, a najčešće se koristi za u juhama.
Penne
Dobre stare penne! Tjestenina u obliku cijevi koja je dijagonalno zarezana na oba kraja izvrsno se slaže uz krupnije meso ili umake od povrća, jer će komadići mesa ili povrća kliznuti u unutrašnjost.
Radiatore
Naziv duguju – radijatorima, jer izgledom podsjećaju na njih, a poput i ostalih srodnih vrsta, radioatore su odličan izbor za jela s izdašnim umacima.
Rigatoni
Kratka, žljebasta i cjevasta pašta poput rigatona dobar je dodatak gotovo svakom jelu – od bogatih umaka, salata pa do pečenih složenaca.
Rotelle
Ovu tjesteninu u obliku kotača posebice će cijeniti djeca, stoga nek’ vam budu as u rukavu ako želite ponuditi mališanima zabavno jelo!
Rotini
Radi se o vrsti tjestenine koja ima oblik vadičepa, a zbog svojeg oblika može dobro držati umake. Odlično se slaže s krepkim mesnim umacima i juhama jer struktura ove tjestenine može to podnijeti, no isto tako odličan je izbor i za razne salate od tjestenine.
Školjke
Tjestenina nalik školjkama dolazi u mnogo različitih veličina, a ako govorimo o onim velikima, njih možete nadjenuti raznim nadjevima i zapeći, dok one srednje možete koristiti u složencima i mesnim umacima, a one najmanje ljuske u juhama i varivima.