Foto: Pixabay
Što ćete jesti za Božić ove godine? Pečena patka je naravno dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo i dalje uživa veliku popularnost, prvenstveno zbog svoje duge povijesti kao tipičnog blagdanskog obroka koji simbolizira blagostanje, obilje i svečanost.
Ali koliko god patka bila dobra, možda ćete čeznuti i za malo raznolikosti.
Odabrali smo recept koji će vašu ovogodišnju pečenu patku učiniti neusporedivo sočnom i aromatičnom, a sigurni smo: ovako pečenu patku još niste pripremali. Način pripreme jamči nevjerojatno sočno i aromatično pačje meso kakvo vjerojatno još niste kušali.
Inspiracija je Francuska, to jest “Confit de Canard”, tradicionalno francusko jelo u kojem se pačje meso, najčešće bataci, polako kuha u vlastitoj masnoći. Izraz “confit” dolazi od francuske metode pripreme koja ističe neusporediv okus mesa.
Pačji bataci se utrljaju u mješavinu začina, koja se obično sastoji od soli, ružmarina, majčine dušice i češnjaka, i ostave da se namaču preko noći.
Potom se lagano peku u pačjoj masti na niskoj temperaturi dok meso ne omekša poput maslaca. Krumpir se tradicionalno poslužuje kao prilog, a pržen na višku pačje masnoće postaje nevjerojatno aromatičan i hrskav.
Sastojci:
- 4 pačja batka
- 1 kg pačje masti
- 3 žlice krupne morske soli
- 4 češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
- 4 grančice svježe majčine dušice
- 2 lista lovora
- 1 žličica papra u zrnu
Priprema:
Pačje batake obilno natrljajte morskom soli i stavite u plitku zdjelu.
Dodajte protisnute režnjeve češnjaka, majčinu dušicu, lovor i papar u zrnu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku 12-24 sata. Nakon vremena mariniranja, temeljito isperite sol i osušite batake.
Rastopite pačju mast u velikom loncu ili tavi za pečenje na laganoj vatri. Batake stavite u masnoću tako da budu potpuno prekriveni. Dodajte češnjak i začinsko bilje iz marinade. Lagano pecite na 90–120 °C u pećnici ili na štednjaku 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i lako se odvoji od kosti.
Batake pažljivo izvadite iz masnoće i ostavite da se ocijede na rešetki. Pustite da se ohlade u masnoći i spremite u hladnjak ako ih držite na duže vrijeme – prekriveni masnoćom će moći stajati nekoliko tjedana.
U tavi zagrijte malo pačje masnoće i pecite batake dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Poslužite s prženim krumpirom i zelenom salatom.
najnovije
najčitanije
Zadar
u četiri kategorije
Zadarska tvrtka proglašena najboljim poslodavcem u Hrvatskoj
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Crna Kronika
prometna nesreća
Motociklom udario u auto, teško je ozlijeđen
Nogomet
liga prvaka
Dinamu minimalne šanse za plasman u daljnju fazu
Svijet
novi napad
Izrael ne prestaje raketirati Gazu, poginulo najmanje sedmoro Palestinaca
Crna Kronika
u tijeku očevid
STRAVIČNA NESREĆA Ralicom u Gračacu naletio na pješakinje, jedna teško ozljeđena
Zadar
hotelski lanac
Hyatt Regency Zadar u potrazi za 150 radnika, u četvrtak organiziraju Dan karijera
Županija
opasne ceste
Devetero pješaka ozlijeđeno u naletima automobila na zebri
Županija
Javna rasprava do 27.12.
Nezadovoljstvo s Prostornim planom u Jasenicama. Baričević: ‘Izmjenama se napravilo pet koraka unazad’
Zadar & Županija
Više sreće drugi put