Srijeda, 11. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zagarantiran gastro užitak

Recept za pečenu patku koja će oduševiti sve za blagdanskim stolom

Autor: Life

07.12.2024. 16:40
Recept za pečenu patku koja će oduševiti sve za blagdanskim stolom

Foto: Pixabay



Što ćete jesti za Božić ove godine? Pečena patka je naravno dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo i dalje uživa veliku popularnost, prvenstveno zbog svoje duge povijesti kao tipičnog blagdanskog obroka koji simbolizira blagostanje, obilje i svečanost.




Ali koliko god patka bila dobra, možda ćete čeznuti i za malo raznolikosti.


Odabrali smo recept koji će vašu ovogodišnju pečenu patku učiniti neusporedivo sočnom i aromatičnom, a sigurni smo: ovako pečenu patku još niste pripremali. Način pripreme jamči nevjerojatno sočno i aromatično pačje meso kakvo vjerojatno još niste kušali.


Inspiracija je Francuska, to jest “Confit de Canard”, tradicionalno francusko jelo u kojem se pačje meso, najčešće bataci, polako kuha u vlastitoj masnoći. Izraz “confit” dolazi od francuske metode pripreme koja ističe neusporediv okus mesa.




Pačji bataci se utrljaju u mješavinu začina, koja se obično sastoji od soli, ružmarina, majčine dušice i češnjaka, i ostave da se namaču preko noći.


Potom se lagano peku u pačjoj masti na niskoj temperaturi dok meso ne omekša poput maslaca. Krumpir se tradicionalno poslužuje kao prilog, a pržen na višku pačje masnoće postaje nevjerojatno aromatičan i hrskav.


Sastojci:


  • 4 pačja batka
  • 1 kg pačje masti
  • 3 žlice krupne morske soli
  • 4 češnja češnjaka, oguljena i lagano zgnječena
  • 4 grančice svježe majčine dušice
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica papra u zrnu

Priprema:




Pačje batake obilno natrljajte morskom soli i stavite u plitku zdjelu.


Dodajte protisnute režnjeve češnjaka, majčinu dušicu, lovor i papar u zrnu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite da se marinira u hladnjaku 12-24 sata. Nakon vremena mariniranja, temeljito isperite sol i osušite batake.


Rastopite pačju mast u velikom loncu ili tavi za pečenje na laganoj vatri. Batake stavite u masnoću tako da budu potpuno prekriveni. Dodajte češnjak i začinsko bilje iz marinade. Lagano pecite na 90–120 °C u pećnici ili na štednjaku 2,5 do 3 sata, dok meso ne omekša i lako se odvoji od kosti.


Batake pažljivo izvadite iz masnoće i ostavite da se ocijede na rešetki. Pustite da se ohlade u masnoći i spremite u hladnjak ako ih držite na duže vrijeme – prekriveni masnoćom će moći stajati nekoliko tjedana.


U tavi zagrijte malo pačje masnoće i pecite batake dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Poslužite s prženim krumpirom i zelenom salatom.