Foto: iStock/NL
PALENTA SA SIROM I PANCETOM
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 20 min, kuhanje 50 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 350 g kukuruznog brašna
- 2 litre vode
- luk srebrenac
- 200 g pancete
- 200 g tvrdog kravljeg sira
- 150 g maslaca
- svježi peršin
- sol, papar
PRIPREMA: Sir narezati na kockice, a pancetu na trakice. Kapulu narezati na pola, a zatim na tanke ploške te pirjati na 20 g maslaca dok ne postane prozirna. Dodati pancetu i popržiti.
Vodu zakuhati, dodati žličicu maslaca i posoliti. Pjenjačom umiješati kukuruzno brašno i kuhati oko 45 minuta. Povremeno promiješati kako se palenta ne bi zalijepila za dno.
Kada je skuhana, ubaciti ostatak maslaca, pancetu, kapulu i sir. Pažljivo promiješati. Podijeliti u zdjelice, posuti po želji svježim peršinom, paprom i poslužiti odmah.
PALENTA S RAGUOM I SIROM
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 20 min, kuhanje 80 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 650 g svježih kobasica
- 400 g pasate
- žlica koncentrata od rajčice
- 1 dcl crnog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 500 g kukuruznog brašna
- 200 g mekog kravljeg sira
- 200 g tvrdog kravljeg sira
2 litre vode - 4 žlice parmezana
PRIPREMA: Kobasice razrezati po duljini te nožem ostrugati meso. U tavi zagrijati maslinovo ulje, popržiti meso kobasica od 3 do 4 minute, a zatim sve podliti s vinom.
Kada alkohol ispari, dodati pasatu i koncentrat rajčice. Kuhati 15-ak minuta i ostaviti po strani dok se palenta ne skuha. Zakuhati 2 litre vode, posoliti i uliti malo maslinovog ulja.
Neprestano miješajući ubaciti kukuruzno brašno te kuhati 50 minuta. Povremeno pomiješati kako se ne bi zalijepila. U međuvremenu obje vrste sira narezati na kockice.
Pet minuta prije isteka vremena umiješati dvije trećine sira. Promiješati dok se sir ne otopi. Rasporediti palentu u 4 zdjelice od teracotte ili u jednu veću.
U svaku zdjelicu staviti nekoliko žlica toplog ragua, sir na kockice i povrh svega posuti žlicom parmezana. Staviti na 3 minute u pećnicu na program grill s najvišom temperaturom. Poslužiti odmah.
ZIMSKA SALATA S HRSKAVOM PALENTOM
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: priprema 20 min + vrijeme hlađenja palente
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 200 g instant kukuruzne krupice
- 200 g koromača
- 100 g mladog špinata
- 150 g crvenog kupusa
- 50 g sira Roquefort ili parmezana
- 50 g nesoljenih očišćenih pistaccia
- po želji grožđe ili šipak
- ulje za prženje
- maslinovo ulje, aceto balsamico
- sol, papar
PRIPREMA: Zakuhati od 600 do 700 ml vode, posoliti, dodati malo maslaca ili ulja te skuhati navedenu količinu palente. Kada je kuhana, preliti je u kalup dimenzija 30 x 23 cm, obložen masnim papirom.
Poravnati špatulom, pokriti prianjajućom folijom i staviti u hladnjak na 20 minuta. Dok se palenta hladi, pripremite ostale sastojke.
Koromač i crveni kupus narezati na tanke trakice, špinat oprati i posušiti. Ako se odlučite na voće, odvojite bobice grožđa ili očistite šipak. Sir narezati na kockice.
Palentu narezati na kockice istih dimenzija. Zagrijati ulje za prženje te pržiti nekoliko kockica palente dok ne postanu zlatno-žute boje. Hrskave kockice stavite na papirnati ručnik.
U posudi pomiješati špinat, koromač, pistaccio i voće.
Posljednje dodati sir i kockice palente. Od maslinovog ulja, aceta i soli napraviti dresing. Preliti preko salate u trenutku posluživanja. Za ovo jelo možete koristiti i ostatke palente od nekog drugog jela.
PALENTA S ČETIRI VRSTE SIRA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 20 min priprema, 1 sat i 20 min kuhanje
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 1 l vode
- 250 g kukuruznog brašna
- sol, žlica ulja
- 140 g zrelog kravljeg sira
- 130 mekog sira
- 120 g gorgonzole
- 55 g ribanog parmezana
- 10 g maslaca
PRIPREMA: Zakuhati litru vode, posoliti je i dodati malo ulja. Umiješati kukuruzno brašno i miješati pjenjačom kako se ne bi napravile grudice.
Kada zakuha, smanjiti vatru pe kuhati još 50 minuta, i ne zaboravite miješati.
Dok se palenta kuha, sve vrste sireva narezati na kockice. Namastiti kalup dimenzija 23 x 17 cm, staviti četvrtinu palente, i po njoj rasporediti zreli kravlji sir. Zatim staviti još četvrtinu i staviti meki sir.
Sljedeći sloj palente pokriti gorgonzolom. Završni sloj posuti ribanim parmezanom. Peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Kada je površina dobila zlatnu boju, vaše jelo je gotovo. Poslužiti toplo uz zelenu salatu.
najnovije
najčitanije
Svijet
prisilna eksproprijacija
Grlić Radman dignup glas protiv oduzimanja 78 hektara privatne imovine: “Sve je politički motivirano”
Hrvatska
povećanje investicijskog potencijala
Iz HEP-a objasnili zašto rastu cijene struje, pozivaju se i na uredbu Vlade
Novosti
priprema za parlamentarne
Na desnici novi pokušaj okupljanja, ali bez Jonjića, Domovinskog pokreta i Mosta
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
špica
Kalelarga kao modna pista: Pogledajte tko je privlačio poglede ove subote
Hrvatska
JAVNO SAVJETOVANJE
Zabrana prodaje stana od 35 godina mnogima je preduga, građani imaju niz primjedbi…
Županija
ZLATNA LUKA
Vijeće hoće smijeniti direktoricu sukošanske komunalne tvrtke kojom je načelnik Vanjak – zadovoljan
Zadar
PORAST