
Foto: Pixabay
Ako volite kuhati, možda odlučite da je vrijeme da kupite svoj prvi komad posuđa od lijevanog željeza. Međutim, prije nego što počnete koristiti lijevano željezo, dobro je znati sve prednosti i nedostatke i kako ga najbolje koristiti. Prva prednost ovakvog posuđa je da jako dugo održava toplinu. Jednom vruće, lijevano željezo ostaje vruće čak i kada se odvoji od izvora topline.
Stoga je idealno za održavanje hrane vrućom dok pripremate druga jela. Također, posuđe od lijevanog željeza nevjerojatno dugo traje.
Ako se odlučite kupiti svoju prvu tavu od lijevanog željeza, najvjerojatnije će vam potrajati zauvijek. Mnogi imaju komade posuđa stare i preko stotinu godina koji i dan danas besprijekorno funkcioniraju.
Svestranost posuđa od lijevanog željeza također je nevjerojatna. Sjajno je za prženje, na primjer za prženje ribljih fileta ili piletine, za pečenje, pri kojem na primjer odresci ostaju sočni u središtu i imaju lijepu karameliziranu vanjsku stranu za poboljšanje okusa.
Naravno i povrće pirjano u posudi od lijevanog željeza ispadne fantastičnog okusa.
Posuđe od lijevanog željeza možete koristiti sa skoro svim mogućim izvorima topline, poput plina, električnog kuhala, indukcijskih ploča ali i na roštilju ili u peki. Dobra je praksa polagano zagrijavanje lijevanog željeza prije podizanja temperature.
Moderni štednjaci mogu se vrlo brzo zagrijati, a ovaj nagli porast temperature može iskriviti vaše posuđe od lijevanog željeza. Stoga pažljivo!
Što se nedostataka tiče, prvo se mora spomenuti da je pri korištenju potreban izrazit oprez. To je stoga što drška postaje ekstremno vruća. Ovo zapravo nije iznenađenje. Dizajn modernih tava od lijevanog željeza nije se promijenio tijekom posljednjih 150 godina.
Stoga pri rukovanju je uvijek pametno upotrijebiti rukavicu za pećnicu ili kuhinjsku krpu. Lijevano željezo je također dosta teže od ostalog posuđa pa se lošim baratanjem može lako oštetiti ili štednjak ili čak i ostali dijelovi kuhinje ako vam ispadne iz ruke. A da ne pričamo o groznoj posljedici ako vam tava primjerice padne na nogu.
Jako kisela hrana također se ne preporučuje za lijevano željezo. To uključuje, na primjer, umake na bazi rajčice. Naime, kiselost u hrani povećava količinu željeza u hrani.
Hrana tako može imati čudan okus zbog velike količine prirodno oslobođenog željeza prilikom kuhanja visoko kisele hrane.
Profesionalci u kuhinji će se uglavnom složiti da prednosti itekako nadmašuju moguće mane i nepraktičnosti ovakvog tipa posuđa za kuhanje. Ako ste u potrazi za novim komadom posuđa, lijevano željezo će vam biti koristiti godinama, ako ne i desetljećima.
najnovije
najčitanije
Svijet
ZRAČNI NAPADI
SAD obećao gađati hutiste dok napadi na brodove ne prestanu
Rukomet
VELIKANI
Emotivan oproštaj Duvnjaka, Karačića i Pešića i sjećanje na sve rukometne uspjehe
KK Zadar
Reakcija trenera
Danijel Jusup: “Kad pogodiš jednu tricu teško je dobiti u gostima”
Vaterpolo
tuga na višnjiku
Zadar 1952 nije uspio, Partizan slavio u drami peteraca
KK Zadar
ABA liga, 23. kolo
Zadrani nakon velike drame ostali bez bodova u ljubljanskom Tivoliju
Svijet
UŽAS U MAKEDONIJI
Nezapamćena tragedija u Makedoniji: U požaru u noćnom klubu 51 mrtav, evo što je mogući uzrok
Hrvatska
ZAHVAT
Liječnik otkrio detalje Plenkovićeve operacije i što je uzrokovalo aritmiju
Zadar
JAVLJA HEP
PROVJERITE ADRESE! Brojne ulice u Zadru i okolici u ponedjeljak ostaju bez struje
Moda
ŠPICA
MODNA ANALIZA Zadranke za prijelazno razdoblje biraju neutralne tonove
Vaterpolo
NOVI VATERPOLSKI SPEKTAKL