Foto: Pixabay
Ako volite kuhati, možda odlučite da je vrijeme da kupite svoj prvi komad posuđa od lijevanog željeza. Međutim, prije nego što počnete koristiti lijevano željezo, dobro je znati sve prednosti i nedostatke i kako ga najbolje koristiti. Prva prednost ovakvog posuđa je da jako dugo održava toplinu. Jednom vruće, lijevano željezo ostaje vruće čak i kada se odvoji od izvora topline.
Stoga je idealno za održavanje hrane vrućom dok pripremate druga jela. Također, posuđe od lijevanog željeza nevjerojatno dugo traje.
Ako se odlučite kupiti svoju prvu tavu od lijevanog željeza, najvjerojatnije će vam potrajati zauvijek. Mnogi imaju komade posuđa stare i preko stotinu godina koji i dan danas besprijekorno funkcioniraju.
Svestranost posuđa od lijevanog željeza također je nevjerojatna. Sjajno je za prženje, na primjer za prženje ribljih fileta ili piletine, za pečenje, pri kojem na primjer odresci ostaju sočni u središtu i imaju lijepu karameliziranu vanjsku stranu za poboljšanje okusa.
Naravno i povrće pirjano u posudi od lijevanog željeza ispadne fantastičnog okusa.
Posuđe od lijevanog željeza možete koristiti sa skoro svim mogućim izvorima topline, poput plina, električnog kuhala, indukcijskih ploča ali i na roštilju ili u peki. Dobra je praksa polagano zagrijavanje lijevanog željeza prije podizanja temperature.
Moderni štednjaci mogu se vrlo brzo zagrijati, a ovaj nagli porast temperature može iskriviti vaše posuđe od lijevanog željeza. Stoga pažljivo!
Što se nedostataka tiče, prvo se mora spomenuti da je pri korištenju potreban izrazit oprez. To je stoga što drška postaje ekstremno vruća. Ovo zapravo nije iznenađenje. Dizajn modernih tava od lijevanog željeza nije se promijenio tijekom posljednjih 150 godina.
Stoga pri rukovanju je uvijek pametno upotrijebiti rukavicu za pećnicu ili kuhinjsku krpu. Lijevano željezo je također dosta teže od ostalog posuđa pa se lošim baratanjem može lako oštetiti ili štednjak ili čak i ostali dijelovi kuhinje ako vam ispadne iz ruke. A da ne pričamo o groznoj posljedici ako vam tava primjerice padne na nogu.
Jako kisela hrana također se ne preporučuje za lijevano željezo. To uključuje, na primjer, umake na bazi rajčice. Naime, kiselost u hrani povećava količinu željeza u hrani.
Hrana tako može imati čudan okus zbog velike količine prirodno oslobođenog željeza prilikom kuhanja visoko kisele hrane.
Profesionalci u kuhinji će se uglavnom složiti da prednosti itekako nadmašuju moguće mane i nepraktičnosti ovakvog tipa posuđa za kuhanje. Ako ste u potrazi za novim komadom posuđa, lijevano željezo će vam biti koristiti godinama, ako ne i desetljećima.
najnovije
najčitanije
Svijet
prisilna eksproprijacija
Grlić Radman dignup glas protiv oduzimanja 78 hektara privatne imovine: “Sve je politički motivirano”
Hrvatska
povećanje investicijskog potencijala
Iz HEP-a objasnili zašto rastu cijene struje, pozivaju se i na uredbu Vlade
Novosti
priprema za parlamentarne
Na desnici novi pokušaj okupljanja, ali bez Jonjića, Domovinskog pokreta i Mosta
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
špica
Kalelarga kao modna pista: Pogledajte tko je privlačio poglede ove subote
Hrvatska
JAVNO SAVJETOVANJE
Zabrana prodaje stana od 35 godina mnogima je preduga, građani imaju niz primjedbi…
Županija
ZLATNA LUKA
Vijeće hoće smijeniti direktoricu sukošanske komunalne tvrtke kojom je načelnik Vanjak – zadovoljan
Zadar
PORAST