Četvrtak, 9. siječnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DONOSIMO RECEPT

Jednostavan složenac od piletine odlična je ideja za ručak

Autor: Sanda Milinković

09.01.2025. 08:47
Jednostavan složenac od piletine odlična je ideja za ručak

Foto: Pixabay



Jednostavan recept za složenac od piletine trebao bi biti u maloj crnoj knjižici svakog kuhara, a ovaj će se dobro svidjeti cijeloj obitelji.


Poslužite ga uz pire, kuhani krumpir, ili rižu.


Sastojci


  • 8 pilećih bataka s kostima i kožom (oko 850 g)
  • 1 žlica maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 luk narezan na tanke ploške
  • 4 komadića dimljene slanine narezane na ploške veličine otprilike 2 cm
  • 150 g malih gljiva, prepolovljenih ili na četvrtine ako su veće
  • 3 srednje mrkve, oguljene i narezane na ploške veličine otprilike 1,5 cm
  • 20 g glatkog brašna (oko 2 čajne žlice)
  • 1 žličica osušene majčine dušice ili 1 žličica svježih listova timijana
  • 500 ml vrućeg pilećeg temeljca (od 1 kocke temeljca)
  • 1 srednji poriluk, obrezan i narezan na ploške od otprilike 1 cm
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Zagrijte pećnicu na 190C. Začinite pileće batake s malo soli i puno crnog papra.




Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i pecite piletinu 7-8 minuta s kožom prema dolje ili dok kožica lijepo ne porumeni.


Okrenite i pecite s druge strane još 3 minute. Prebacite na tanjur.


Vratite tavu na vatru i dodajte luk, slaninu i gljive. Pržite na srednje jakoj vatri 4-5 minuta, ili dok lagano ne porumene, redovito miješajući.


Dodajte mrkvu i brašno i dobro promiješajte.


Pospite majčinom dušicom, zatim ulijte temeljac, malo po malo, dobro promiješajte između svakog dodavanja.


Dodajte komade piletine natrag u tavu i lagano kuhajte. Pokrijte posudu poklopcem.


Stavite u pećnicu i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i umiješajte poriluk.


Vratite u pećnicu na dodatnih 15 minuta, ili dok piletina i poriluk ne omekšaju, a umak se zgusne, piše BBC Food. 


Dobar tek!