Foto: Pixabay
Tjestenina s cvjetačom zvuči pomalo bezokusno, ali ako u kombinaciju dodamo bogato maslinovo ulje, parmezan i češnjak, tada se priča bitno mijenja!
Ovo jelo je toliko jednostavno i ukusno da ćete se iznenaditi. Zahtijeva minimalan trud, a umak se priprema za svega nekoliko minuta.
Sastojci
Za pečenu cvjetaču:
- oko 1 kg cvjetače
- pola žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola žličice soli
Za tjesteninu:
- 350 g špageta ili druge tjestenine
- 1 žlica soli za začinjavanje vode za tjesteninu
Za umak:
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- pola žličice pahuljica crvene paprike
- pola žličice soli
- šaka i pol sitno nasjeckanog peršina
- 45 g ribanog parmezana
- 1 i pol žlica tostiranih pinjola
- sok jednog limuna i korice limuna po ukusu
Priprema
Prvo krenite s pripremanjem cvjetače. Zagrijte pećnicu na 200 °C i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Isperite cvjetaču, narežite je na cvjetiće i postavite ih na lim za pečenje.
Začinite maslinovim uljem i solju te u jednom sloju pecite 20 minuta, okrenite i pecite još 10 minuta dok cvjetići ne budu lagano zapečeni i mekani, ali ne prepečeni.
Potom, pripremite umak. U veliku tavu dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i pahuljice čilija. Pržite češnjak na srednje laganoj vatri jednu minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte sitno nasjeckani peršin i prstohvat soli te pržite još jednu minutu. Ako se tava previše zagrije, isključite vatru.
Dodajte pečene cvjetiće cvjetače i pržite na srednjoj vatri 30 sekundi.
Na zasebnoj maloj tavi s neprianjajućim dnom tostirajte pinjole oko minutu dok ne počnu smeđiti.
Tjesteninu skuhajte u velikom loncu slane vode prema uputama na pakiranju, no oduzmite minutu da bude al dente. Sačuvajte jednu šalicu vode od tjestenine, ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu s umakom.
Promiješajte na srednjoj vatri kratko, dodajte naribani parmezan, malo sačuvane vode od tjestenine i sok od limuna te miješajte još nekoliko sekundi dok se sir ne otopi.
Kad je spremno za posluživanje, ukrasite tostiranim pinjolima, naribanom limunovom koricom po ukusu, dodatnim nasjeckanim peršinom i svježe mljevenim crnim paprom!
najnovije
najčitanije
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Hrvatska
Narodno izjašnjavanje
Plenković kaže da ne može biti referendum o Zakonu o prostornom uređenju. Ustavni stručnjak kaže da to nije točno
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon