Foto: Pixabay
Tjestenina s cvjetačom zvuči pomalo bezokusno, ali ako u kombinaciju dodamo bogato maslinovo ulje, parmezan i češnjak, tada se priča bitno mijenja!
Ovo jelo je toliko jednostavno i ukusno da ćete se iznenaditi. Zahtijeva minimalan trud, a umak se priprema za svega nekoliko minuta.
Sastojci
Za pečenu cvjetaču:
- oko 1 kg cvjetače
- pola žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola žličice soli
Za tjesteninu:
- 350 g špageta ili druge tjestenine
- 1 žlica soli za začinjavanje vode za tjesteninu
Za umak:
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2-3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- pola žličice pahuljica crvene paprike
- pola žličice soli
- šaka i pol sitno nasjeckanog peršina
- 45 g ribanog parmezana
- 1 i pol žlica tostiranih pinjola
- sok jednog limuna i korice limuna po ukusu
Priprema
Prvo krenite s pripremanjem cvjetače. Zagrijte pećnicu na 200 °C i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Isperite cvjetaču, narežite je na cvjetiće i postavite ih na lim za pečenje.
Začinite maslinovim uljem i solju te u jednom sloju pecite 20 minuta, okrenite i pecite još 10 minuta dok cvjetići ne budu lagano zapečeni i mekani, ali ne prepečeni.
Potom, pripremite umak. U veliku tavu dodajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i pahuljice čilija. Pržite češnjak na srednje laganoj vatri jednu minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte sitno nasjeckani peršin i prstohvat soli te pržite još jednu minutu. Ako se tava previše zagrije, isključite vatru.
Dodajte pečene cvjetiće cvjetače i pržite na srednjoj vatri 30 sekundi.
Na zasebnoj maloj tavi s neprianjajućim dnom tostirajte pinjole oko minutu dok ne počnu smeđiti.
Tjesteninu skuhajte u velikom loncu slane vode prema uputama na pakiranju, no oduzmite minutu da bude al dente. Sačuvajte jednu šalicu vode od tjestenine, ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu s umakom.
Promiješajte na srednjoj vatri kratko, dodajte naribani parmezan, malo sačuvane vode od tjestenine i sok od limuna te miješajte još nekoliko sekundi dok se sir ne otopi.
Kad je spremno za posluživanje, ukrasite tostiranim pinjolima, naribanom limunovom koricom po ukusu, dodatnim nasjeckanim peršinom i svježe mljevenim crnim paprom!
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!