Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

osvježavajuće

Imamo recept za lagan ljetni desert bez pečenja

Autor: Portal NL

02.08.2025. 12:24
Imamo recept za lagan ljetni desert bez pečenja

Foto: Arhiva ZL



Charlotte torta je klasik među sezonskim desertima, a mi smo pronašli njezinu modernu, još lakšu verziju – bez pečenja. Ova osvježavajuća varijanta spaja svježe jagode i bogatu kremu od pistacije.


Zahvaljujući svojoj laganoj teksturi, između moussea i tiramisua, idealna je za uživanje u toplim danima. Najbolje ju je pripremiti dan ranije ili je barem ostaviti da se rashladi četiri sata prije posluživanja.


Sastojci


  • 500 g jagoda (⅔ izmiksanih u coulis, ⅓ narezanih na kockice za punjenje i dekoraciju)
  • 20 piškota
  • 75 g šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarponea
  • 3 listića želatine ili 2 g agar-agar praha
  • 3 žlice kreme od pistacije
  • 2 žlice usitnjenih pistacija
  • za umakanje keksa: razrijeđeni sirup od jagoda, voćni sok ili mlijeko

Priprema


U maloj posudi zagrijte nekoliko žlica vrhnja (oko 3 žlice) i dodajte agar-agar (ili otopite prethodno namočenu želatinu, ali izvan vatre). Dobiveno umiješajte u mascarpone i dobro izmiksajte kako biste dobili glatku smjesu.




Zatim, vrhnje dobro ohladite pa ga izmiksajte sa šećerom (i po želji malo vanilije) u čvrst šlag. Zatim ga pažljivo umiješajte u mascarpone kremu.


Ovo je opcionalni korak ako želite postići dvije boje kreme i okusa: podijelite kremu na dva dijela: u jedan dio dodajte kremu od pistacije, a drugi ostavite neutralan. Naravno, možete se odlučiti i samo za pistaciju ili samo za klasičnu verziju.


Obložite dno i rubove kalupa za charlotte piškotama umočenima u sirup. Zatim slažite redom: sloj neutralne kreme, kockice jagoda, sloj kreme s pistacijama, pospite usitnjenim pistacijama, pa ponovite s novim slojem keksa i kreme.


Po želji završite s kremom ili piškotama, ovisno o tome kako želite da izgleda gotova torta. Desert treba odstajati barem 4 sata, idealno preko noći, da bi se stegnuo i razvio okuse.