Foto: Pexels
Ako ste ikada poželjeli kolač koji je lagan poput zraka, topi se u ustima i izgleda kao da je stigao ravno iz snova, onda je ovaj kolač od jogurta pravi izbor za vas. Iako izgleda impresivno, priprema je jednostavna i ne zahtijeva nikakve posebne tehnike.
Nema kvasca, nema maslaca, a rezultat je nevjerojatno mekan, sočan i nježan kolač koji možete poslužiti kao desert nakon ručka, uz kavu, ili jednostavno kad vam treba nešto što će razveseliti dušu.
Savršen je za sve koji vole slatko, ali traže laganiju varijantu bez previše šećera i masnoće, a ne sadrži ni prašak za pecivo. Tajna je u snijegu od bjelanjaka koji ovom kolaču daje karakterističnu prozračnost.

Foto: Unsplash
Sastojci
- 3 jaja
- 240 g običnog jogurta
- 3 žlice glatkog brašna (tip 00)
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba (gustina)
- naribana korica 1 limuna
- malo manje od 1 čajne žličice limunovog soka
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 5 žlica šećera
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Za početak, odvojite bjelanjke od žumanjaka. U većoj posudi pjenjačom dobro izmiješajte žumanjke s jogurtom, brašnom, kukuruznim škrobom, limunovim sokom, naribanom limunovom koricom i vanilin šećerom, sve dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
U drugoj posudi, od bjelanjaka, šećera i prstohvata soli istucite čvrst snijeg. Zatim ga pažljivo umiješajte u žumanjčanu smjesu. Miješajte lagano, pokretima odozdo prema gore, kako bi smjesa ostala što prozračnija.
Pripremite kalup za tortu promjera 18 cm i dno obložite papirom za pečenje. Smjesu ulijte u kalup i zatim ga stavite u veći lim za pečenje ili vatrostalnu posudu. Tu veću posudu napunite vrućom vodom do polovice visine kalupa, tako se kolač peče u vodenoj kupelji kako bi ostao sočan.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 °C oko 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 140 °C i pecite još dodatnih 30 minuta. Kada je kolač gotov, izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Na kraju pospite šećerom u prahu.
Ako želite da kolač bude još mekši, stavite ga u hladnjak na 1–2 sata prije posluživanja. Hladna verzija ovog deserta još više naglašava nježnost i topivost. Uživajte!
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Zagreb
Kod dvojice maloljetnika pronađeno 925 komada zabranjene pirotehnike
Zadar
Tužna vijest
Preminuo Nino, najpoznatiji štićenik Doma sv. Frane
Zadar
Povećanje kvote
POVEĆAN IZLOV TUNE Kako pomiriti uzgajivače, ribare i zaštititi Jadran?
Hrvatska
Javna rasprava
Akademski sindikat traži vraćanje akademskih zvanja i zaštitu autonomije sveučilišta: ‘Te su odredbe već rezultirale…’
Scena
Brigitte Bardot
Preminula jedna od najpoznatijih francuskih glumica svih vremena
Zadar
grafiti
Prešarani grbovi s prvim bijelim poljem na više grafita na Plovaniji
Crna Kronika
Pokušaj ubojstva
Tupim predmetom izudarao ženu, umalo ju je ubio
Zadar
Tužna vijest
Preminuo Nino, najpoznatiji štićenik Doma sv. Frane
Scena
Ludo zaljubljeni?
Maja Šuput nastupila na Adventu u Zadru, iz publike ju je pratio Šime
Zadar
LIGATURA