Ako planirate kućna druženja, imamo nekoliko odličnih ideja
Nema ljepšeg osjećaja od onog kad dragim nam osobama izmamimo osmjeh na lice!
Za to je ponekad potrebna lijepa riječ, ponekad zagrljaj, a ponekad – fina hrana.
Pogotovo u ovo blagdansko doba divno je najmilije obradovati finom domaćom hranom, a ako planirate kućna druženja što su situacije u kojima glavnu riječ preuzima finger food, imamo nekoliko odličnih ideja što možete napraviti i pritom oduševiti obitelj i prijatelje.
Zajednički nazivnik im je – piletina.
Hrskavi štapići od piletine
Sastojci:
Za mariniranje piletine:
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica paprike u prahu
- vršak žličice kurkume u prahu
- 1 žličica češnjaka u prahu
- crni papar
- sol
Za pohanje:
- 1 jaje
- krušne mrvice
- brašno
- ulje za prženje
Priprema:
Pileća prsa narežite na tanje trakice, pa ih marinirajte sa svim gore navedenim sastojcima.
Pustite ih u marinadi barem pola sata.
U zdjelici ili tanjuru razbijte i umutite jaje te pripremite na drugom tanjuru malo brašna i krušne mrvice.
Piletinu uvaljajte u brašno, pa umočite u jaje, i onda u krušne mrvice.
U duboki lonac stavite ulje, zagrijte ga pa smanjite vatru na srednju te pohajte štapiće dok ne postanu zlatno smeđi.
Jastučići punjeni piletinom
Sastojci:
- paket lisnatog tijesta
- 400 g Međimursko pile pilećih prsa
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1-2 žličice žute gorušice
- sol i papar po ukusu
- pola žličice češnjaka u prahu
- 180-220 ml punomasnog mlijeka
- 1 jaje
Priprema:
Prije svega, piletinu skuhajte, a kad je kuhana i lagano ohlađena, usitnite ju trganjem ili u procesoru za hranu nekoliko puta, a poslužiti će i samostojeći mikser. Ključno je da bude što sitnija! Ostavite ju sa strane dok radite umak.
Počnite s umakom tako što ćete zagriajti tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i ostavite ga da se otopi.
Po njemu pospite onda brašno, papar i češnjak u prahu te neprestano miješajte oko minutu.
Zatim dodajte žličicu senfa i promiješajte da se sjedini.
Nastavite miješati jednom rukom, a drugom ulijte 180 ml mlijeka. Pustite da mlijeko počne kuhati, a zatim dodajte piletinu i sol te promiješajte da se sjedini i pustite da se zagrije.
Ako izgleda dosta gusto, dodajte preostalo mlijeko.
Ostavite smjesu da kuha 1-2 minute. Nakon što se smjesa s piletinom zgusne, kušajte i prema potrebi dodajte još senfa, češnjaka u prahu, soli i papra. Zatim maknite sa štednjaka.
Smjesa za punjenje će se dodatno zgusnuti kako se hladi.
Kada ste gotovi s tim korakom, zagrijte pećnicu na 190°C.
Lisnato tijesto izrežite na kvadrate veličine po vašoj želji (no nemojte da budu jako maleni), a potom svaki kvadrat dijagonalno razrežite da dobijete dva trokuta.
Na jedan stavite žlicu nadjeva od piletine, te ga pokrijte drugim i rubove pritisnite vilicom.
Ponovite s preostalim sastojcima dok ne potrošite svo punjenje i lisnato tijesto.
Jastučiće u obliku trokuta potom stavite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, te ih lagano premažite razmućenim jajetom.
Pecite 25-30 minuta ili dok lagano ne porumene. Ne otvarajte pećnicu prvih 15 minuta!
Domaća pašteta od piletine
Sastojci:
- 225 g Međimursko pile pilećih prsa, kuhanih
- 225 g neufchatel sira, omekšanog
- 3 žlice nasjeckanog luka
- 2 žlice suhog šerija
- 2 žlice majoneze
- 2 žličice soka od limuna
- vršak žličice ljutog umaka
- malo mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat mljevene paprike
Priprema:
Pomiješajte sitno nasjeckanu ili natrganu piletinu i ostale sastojke u posudu električnog blendera i blendajte dok ne postignete glatku teksturu.
Prebacite smjesu u posudu s poklopcem, poklopite i ohladite preko noći.
Poslužite na tostiranim kruščićima ili krekerima.
Samo najbolja piletina!
Na hrvatskom tržištu brend Međimursko Pile je pionir, i to s certifikatom “Uzgojeno bez antibiotika” te se ponosno ističe na svakom pakovanju.
Radi se o proizvodu hrvatskog proizvođača piletine Perutnine Ptuj – PIPO iz Čakovca, a s tradicijom dugom 115 godina u kojoj se njeguju samo najviši standardi industrije, uvijek možete biti sigurni da na stol donosite ponajbolju piletinu koja je dostupna na tržištu.
—
*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.
najnovije
najčitanije
Zadar
traži reakciju institucija
Dukić prozvao Bajla: “On nije novinar, a njegov takozvani portal poligon je za klevetu”
Hrvatska
ODLUKA VLADE
Od sutra jeftinije gorivo, donosimo cijene
Feelgood
Idealna mjesta
Ne znate na koje mjesto u kući staviti biljke? Imamo nekoliko ideja
Hrvatska
Suđenje u Osijeku
Mario Mamić priznao krivnju u slučaju izvlačenja novca
Crna Kronika
prijevara
Dobio predujam za građevinske radove na kući u Pašmanu, nije ih napravio
Hrvatska
Bogdanka i Ljiljana
Priča koja je pokrenula veliku lavinu empatije i humanosti. Majka i kći uselile u novi dom pod Velebitom
Plodovi zemlje i mora
Plavi svijet
Ovo su najskuplje jadranske ribe: Tko će im to kupiti, nenormalno je skupo?
Moda
MODNA ANALIZA
Prosinac je donio hladnije dane, ali i mnoštvo modnih inspiracija
Crna Kronika
pu zadarska
INCIDENT U POSTAJI Policajac čistio pištolj pa slučajno ispalio streljivo, završio na operaciji
Sport
Tešta da ih ništa ne košta