Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

klasik

Cimet rolice savršena su slastica za kišno vrijeme

Autor: Life

19.09.2024. 10:07
Cimet rolice savršena su slastica za kišno vrijeme

Foto: Pixabay



Ako postoji jedna slatka napast koja je s dolaskom jeseni uvijek favorit, onda su to rolice s cimetom. Ovaj slastičarski klasik je sam po sebi apsolutno fantastičan, ali trenutno su u trendu i sve posebnije verzije. Bilo da su s nadjevom od šumskog voća ili prelivene bijelom čokoladom, apsolutni su hit za sve ljubitelje slatkog.


Ali postoji jedna vrsta koja nam je posebno draga, posebno imajući na umu hladnije dane: rolice s nadjevom od slastičarske kreme!


Sastojci (za 6 rolica)


Za tijesto


  • 80 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1/2 kockice svježeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 1 prstohvat soli


Za nadjev


  • 1 paketić pudinga od vanilije u prahu
  • 30 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • Malo šećera s cimetom

Za ukrašavanje


  • Šećer u prahu
  • Nasjeckani lješnjaci

Priprema


U loncu otopite maslac i šećer, dodajte mlijeko i maknite s vatre. U mlakoj tekućini otopite kvasac. U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte mlijeko s kvascem i zamijesite glatko tijesto.


Pokrijte i ostavite da se diže na toplom sat vremena. Puding pripremite prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi u hladnjaku.


Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na cca. 30 x 45 cm i premažite pudingom, a s jedne duže strane ostavite slobodan rub od 2 cm.


Pospite šećerom s cimetom, zarolajte i premažite rubove s malo vode. Koncem razdvojite 6 rolica i stavite u posudu namazanu maslacem. Pokrijte i ostavite da se diže 30 minuta.


Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite rolice mlijekom i pecite 25 minuta. Po potrebi pred kraj pokrijte papirom za pečenje. Ohlađene rolice pospite šećerom u prahu i ukrasite nasjeckanim lješnjacima.