Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

BITAN JE OPREZ

Vlasnici životinja koji vole bilje moraju biti na oprezu: Evo koje su sigurne za kućne ljubimce

Autor: Danijela Bauk

22.04.2024. 17:00
Vlasnici životinja koji vole bilje moraju biti na oprezu: Evo koje su sigurne za kućne ljubimce

Foto: iStock/NLIako je dobro poznata stvar da je većina sobnih biljaka otrovna za kućne ljubimce, mnogi svejedno žele ozeleniti životni prostor. Vlasnici kućnih ljubimaca koji su ujedno i ljubitelji biljaka često moraju biti na oprezu. Dio sobnih biljaka je otrovan pa pri odabiru treba dobro voditi računa što unijeti u dom koji dijele s ljubimcima.


Koliko god biljke bile lijepe, neke vrste mogu biti jako opasne za ljubimce. Mnoge popularne sobne biljke su otrovne za mačke, pse i ostale životinje i mogu izazvati mučninu, povraćanje ili još gore simptome. No, nisu sve vrste kobne za ljubimce.


Kućni ljubimci, nažalost, ne znaju koje su biljke opasne po njihovo zdravlje, čak i one koje su proglašene sigurnim odabirom potencijalno mogu naštetiti psu ili mački pa se uvijek poželjno držati nekoliko pravila: ako posjedujete toksične biljke, držite ih u prostoru kojem vaši ljubimci nemaju pristup ili ih ne mogu dohvatiti, poput visokih polica za knjige, kupaonice ili sobe koju držite zatvorenom. ,
Ako vaši ljubimci vole povremeno prokopati zemlju, prekrijte je školjkicama, komadićima folije, kamenčićima i sličnim sitnim predmetima koji će stvoriti zaštitu od kopanja, a možete lišće zaštititi od grickanja sprejom od prirodnih sredstava poput gorke jabuke ili razrijeđenog limunovog soka, čiji okus će im biti odbojan.Palme i paprati


Gotovo su sve palme sigurne u blizini pasa i mačaka. Taj popis uključuje palme kao što su palma sreće, konjska noga, ali i Areku, Dypsis lutescens, također poznatu kao palmin leptir. Ponekad palmini listovi mogu potaknuti mačji zaigrani instinkt, pa je utješno znati da areka palma nije toksična ni za mačke ni za pse. Najbolje raste u svijetloj sobi i kada se tlo osuši između zalijevanja.


Ipak, na jednu vrstu treba izuzetno pripaziti, a to je cikas palma. Iako su vrlo osebujne po svom izgledu, mogu biti vrlo opasne za kućne ljubimce.


Paprat je sjajna sobna biljka za uzgoj u blizini kućnih ljubimaca, jer se također vrlo lako održava i ne traži pretjeranu njegu. Većina paprati je sigurna za zdravlje kućnih ljubimaca. Međutim, postoji i vrsta vrlo otrovna, poput ukrasne šparoge, stoga je držite podalje od svojih četveronožaca.


Bambus kao biljka nije otrovan za pse i mačke. Međutim, treba paziti da se pravi bambus ne pomiješa s lucky bamboom ili sretnim bambusom. Sretni bambus zapravo je vrsta dracene i vrlo je otrovan. Ali posjedovanje pravog bambusa bezopasno je za sve životinje koje vole grickati biljke.


Peperomia je odlična biljka za uzgoj u zatvorenom prostoru. Također je navedena kao jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka, kao i ona koja se lako održava. Samo treba pripaziti da se previše ne zalijeva. Neka se malo osuši između zalijevanja i biljka i ljubimci bit će sigurni i sretni.


Aspidistra spada među biljke koje se vrlo lako održavaju i nisu otrovne za kućne ljubimce. Početnici neka pripaze da ovu biljku ne zamjene otrovnim spatifilumom.Bezopasni cvjetovi


Tko ne voli prelijepe boje gerbera na svom stolu? Ove su cvjetne biljke sigurne za kućne ljubimce, ali treba biti oprezan pri kupnji. Siguran je samo gerber, dok je većina drugih cvjetnica otrovna za pse i mačke.


Uzgajana zbog svoje nevjerojatne arome i okusa, gotovo sve vrste mente sigurne su za pse i mačke. Menta, kao i razne druge biljke i začini, zapravo su dobri za ljubimce i mogu poboljšati njihovo zdravlje.


Klorofitum ne samo da nije otrovan za kućne ljubimce, već je i na popisu biljaka koje vrlo uspješno pročišćavaju zrak, koje je teško uništiti i biljaka koje rastu u sjeni. Ovo je definitivno biljka s kojom nitko neće imati problema, niti vlasnici, niti kućni ljubimci.


Afričke ljubičice su sigurne za mačke i pse. Međutim, nisu sigurne za ljudsku prehranu. Često se miješaju s divljim ljubičicama koje su jestive. One su sigurne za kućne ljubimce, ali ne valja ih kupovati ako su u kući mala djeca.


Božićni kaktus izvrstan je izbor za sve koji žele mirisne cvjetove koji nisu otrovni. Iako se bez ovih cvjetova ne smatra baš atraktivnim, božićni kaktus također se može natjerati da ponovno procvjeta.


Nisu sve orhideje sigurne za kućne ljubimce. Međutim, orhideja phalaenopsis nije sigurna samo za mačke i pse, već su i cvjetovi sigurni za ljudsku prehranu. Zato prilikom odabira treba pripaziti na vrstu.


Biljka maranta, još nazvana molitvena biljka, nije samo netoksična, već se dobro snalazi i u uvjetima slabog osvjetljenja. Uz bromelije, biljka maranta također može dodati boje u tamniji unutarnji prostor.