Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

vinske kronike

Donosimo vinski vodič za muškarce u iščekivanju Međunarodnog dana žena

Autor: Manuela Plohl

29.02.2024. 21:55
Donosimo vinski vodič za muškarce u iščekivanju Međunarodnog dana žena

Foto: PexelsVino je kao žena, ako je dobro njegovano, postaje bolje s godinama. Zavodljive su i bezvremenske riječi koje su nas vodile kroz stoljeća, otkrivaju dubinu i slojevitost vinskog svijeta. Dok se bliži Međunarodni dan žena, ne možemo ne razmišljati o povezanosti između žena i vina, povezanosti koja ide dublje od pukog užitka u okusu.


Prošlog tjedna na Zadar Wine Festivalu malo tko nije primijetio rijeke žena koje su se slijevale niz ulaz na Festival i žurno hitale s čašom u ruci do svog omiljenog proizvođača vina.


Što žene zaista žele? Odgovor na to pitanje podjednako je složen kao i bouquet vinskih sorti koje se zajedno stapaju u finalnom okusu vina. Nekim ženama može odgovarati lagano i voćno bijelo vino, dok će druge odabrati hrabro crveno s puno karaktera. Neke žene preferiraju domaće, lokalno proizvedeno vino, dok druge traže egzotične okuse dalekih krajeva.
Žene podjednako vole pjenušava, mirna, ali i desertna vina, svako vino u svojoj prilici. No bez obzira na preferencije prema vinima, sve žene dijele jednu zajedničku stvar, ljubav prema trenucima zadovoljstva i uživanja, a upravo to je ono što vino njima pruža.


Kada razmišljamo o tome što bi bio idealan dar za ženu povodom Dana žena, vino često dolazi kao prirodan izbor. To nije samo zbog njegove estetske privlačnosti ili praktičnosti, već i zbog dubljeg značenja koje nosi. Vino nije samo proizvod, već gesta koja izražava poštovanje, pažnju i želju za dijeljenjem trenutaka radosti. U


svijetu u kojem su geste pažnje često podcijenjene, vino kao dar podsjeća nas na važnost suptilne ljubaznosti i brige za druge.


Žene bolji konzumenti vina


Zanimljivo je primijetiti kako su žene često prepoznate kao bolji i kvalitetniji potrošači vina. Njihova sklonost prema istraživanju različitih okusa, njihova osjetljivost na nijanse i njihova sposobnost da cijene trenutke užitka čine ih idealnim suigračima u svijetu vinskog uživanja.


Njihova prisutnost na vinskim degustacijama, festivalima i radionicama svjedoči o njihovoj predanosti istraživanju i uživanju u svijetu vina.


Pixabay


Upravo iz tog razloga ne čudi podatak da su na svjetskoj razini žene vodeći globalni kupci vina u odnosu na muškarce, iako s različitim varijacijama iz godine u godinu no postotak se vrti oko 60 posto u korist žena. Studije ujedno pokazuju da su žene postale ključne figure u potrošnji premium vina.


Dok se ukupna populacija potrošača vina u svijetu smanjuje, broj žena koje kupuju premium vina raste. Ovo nije samo rezultat promjene ukusa, već i evolucije društva u kojem su žene prepoznate kao zahtjevna klijentela, koja se ne miri s osrednjim.


Istraživanja pokazuju i da su žene sve više prisutne kao lideri u svijetu vinskog biznisa. Žene su ključni igrači na tržištu vina, donoseći sa sobom ne samo sofisticiranost u okusu, već i snagu u poslovnom svijetu. Kroz sudjelovanje u svim aspektima vinske industrije, žene pokazuju svoju sposobnost da balansiraju između tradicije i inovacije, između snage i gracioznosti.


Nejednakost spolova u svijetu vina


U iščekivanju Međunarodnog dana žena važno je prepoznati da još uvijek postoji mnogo izazova s kojima se žene suočavaju u svijetu vina, od predrasuda do nejednakosti u zastupljenosti na rukovodećim pozicijama. Put prema ravnopravnosti je dug i zahtjevan. Međutim, uz podršku i angažman svih, žene će nastaviti napredovati i ostavljati svoj pečat u svijetu vina.


Ideja za obilježavanjem ovog dana proizašla je iz dugog niza prosvjeda i aktivizma koji su obilježili povijest ženskog pokreta na dan 8. ožujka. Početkom 20. stoljeća, u vrijeme početka industrijalizacije, žene su se suočavale s teškim radnim uvjetima i niskim plaćama. P


rosvjedi žena, poput onih koji su se dogodili 8. ožujka 1857. u New Yorku, označavaju početak borbe za prava žena. Međunarodni dan žena danas je globalni pokret koji se obilježava diljem svijeta. Iako su se tijekom povijesti pojavljivale različite interpretacije i obilježavanja Međunarodnog dana žena, poruka je ostala ista, borba za jednakost, pravdu i dostojanstvo žena širom svijeta. Stoga, kroz obilježavanje ovog dana, odajemo počast hrabrim ženama koje su se hrabro suprotstavile nepravdi i koje su bile pokretači promjena u društvu.


Pixabay


Stoga pozivam sve muškarce da ovog Međunarodnog dana žena pokažu svoje poštovanje prema ženama koje su važne u njihovim životima. Jedan od najljepših načina izražavanja zahvalnosti i pažnje jest darivanje fine boce vina. Kroz tu gestu ne samo da pokazujemo svoju ljubav prema njima, već i priznajemo njihovu važnu ulogu u našim životima.


Neka ova vinska poslastica bude simbol slavlja njihove snage, ljepote i vitalnosti. Učinimo taj dan posebnim za njih, pružajući im trenutak ugodnog opuštanja i uživanja uz čašu omiljenog vina.


Priča o Veuve Clicquot


U čast dolaska internacionalnog Dana žena prisjetimo se nevjerojatne priče o hrabrosti, inovaciji i upornosti jedne izuzetne žene koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu vina. Ta žena bila je Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot, poznatija kao Veuve Clicquot, osnivačica i vođa jedne od najpoznatijih vinarija svijeta. U to vrijeme gotovo je bilo nezamislivo da žena vodi vinariju, a kamoli da bude predvodnica znanog vinskog svijeta, što je ona bila.


Rođena 1777. godine u francuskom gradu Reimsu, Barbe-Nicole je od najranijih dana pokazivala neobičan talent i strast prema svijetu vina. Nakon udaje za François Clicquota, vrlo brzo postala je udovica Clicquot tj. francuski Veuve Clicquot, što je danas ime znanog brenda. U dobi od samo 27 godina njen suprug je preminuo, ostavljajući je kao mladu udovicu s djetetom i s neafirmiranom vinarijom koja se tada borila s financijama i probitkom na vinsko tržište.


Umjesto da dopusti da je porazi tragedija, Barbe-Nicole odlučno je preuzela vodstvo s nevjerojatnom vizijom, odlučnošću i inovativnošću te je transformirala malu obiteljsku vinariju u međunarodno poznati brend, Veuve Clicquot. Tijekom borbe susretala se s brojnim zavidnicima, neprijateljima i teškim uvjetima s obzirom da je radila u neprijateljskom ozračju naspram žena.


Jedan od najznačajnijih trenutaka u karijeri Veuve Clicquot bio je tijekom Napoleonovih ratova, kada su blokade i trgovinski embargo ograničavali izvoz vina. Umjesto da se preda, Barbe-Nicole je pronašla način da preusmjeri svoje napore i proširi svoje tržište te je prva među svima iznašla način kako da to učini. Iskoristila je priliku da svoje vino plasira na nova tržišta diljem Europe i svijeta, postavši pionirka u poslovnoj strategiji internacionalizacije vinskog biznisa.


Pixabay


No, Barbe-Nicole nije bila samo poslovna vizionarka, već i inovatorica u tehnologiji proizvodnje vina. Njezini su eksperimenti s »riddling« procesom za proizvodnju šampanjca rezultirali revolucionarnim otkrićem koje je poboljšalo kvalitetu i konzistentnost šampanjca.


Danas brand Veuve Clicquot ostaje simbol elegancije, kvalitete i inovacije u svijetu šampanjca, a Barbe-Nicole Clicquot je ikona hrabrosti i inspiracija za sve žene koje sanjaju o osvajanju svijeta vina. Stoga dignimo čašu u čast Barbe-Nicole Clicquot i svih hrabrih žena koje osvjetljavaju put svojom snagom, odlučnošću i strašću. Neka njihovi uspjesi i naslijeđe budu podsjetnik da nema granica onome što žene mogu postići.


Vina za svaku ženu (ali i svakog muškarca)


U današnjem svijetu vina postoji bogatstvo ponude koja zadovoljava različite ukuse i proračune. Kada želimo iznenaditi posebnu ženu u našem životu, odabir savršene boce vina može biti ključni korak prema stvaranju nezaboravnog trenutka. Bez obzira na njezine preferencije ili proračun, postoje vina koje će izmamiti osmijeh na njeno lice i pružiti joj ugodno iskustvo. Upravo zbog toga predlažem nekoliko vina različitih cjenovnih rangova i stilistika koje će oduševiti svaku ženu i pružiti joj nezaboravan užitak u čarima svijeta vina.


1. Veuve Clicquot, La Grande Dame, Brut, Champagne, Francuska


Distributer: Miva Galerija vina


Krunski pjenušavi dragulj među šampanjcima, koji simbolizira eleganciju i izvanrednost. Ovo izuzetno vino predstavlja ne samo kvalitetu, već i poštovanje prema ženama, budući da je inspirirano Madame Clicquot, jednom od najutjecajnijih i najhrabrijih figura u svijetu žena i vina. Champagne najhrabrije žene za one druge hrabre žene koje ga zaslužuju…


2. Drappier, Grande Sendrée, Rosé, Cuvée, Champagne, Francuska


Distributer: Atrox


Grande Sendrée Rosé, iako ne nosi ime žene, s ponosom donosi ime zemljišta prekrivenog pepelom nakon požara koji je opustošio regiju. Ovo ružičasti šampanjac poput feniksa koji se diže iz pepela oslikava spoj tradicije i izvanrednog okusa, a žene obožavaju ovaj kompleksni pjenušavi vintage ružičasti Champagne.


3. Caves d’Esclans, Rock Angel, Provence, Francuska


Distributer: Miva Galerija vina


Rock Angel je profinjeni suhi rosé napravljen u najpoznatijoj regiji svijeta za ružičasta vina; Côtes de Provence. Ovao čudesno i elegantno ružičasto vino izmamit će osmijeh na lice svakoj ženi koja voli rosée, a elegancija provansalskih ružičastih vina već je odavno provjerena formula kada je riječ o ženama i vinu.


4. Château Delmond, Sauternes, Bordeaux, Francuska


Distributer: Enozoik


Château Delmond nudi izvanredno iskustvo tonovima bijelog cvijeća i koštičavog voća. Ovaj elegantni Sauternes intenzivnom zlatnom bojom i punim tijelom pruža nepcu balansiranu slatkoću čineći ga savršenim izborom za posebne trenutke. Kao takav predstavlja savršen dar za žene koje žive La Dolce Vita način života i uživaju u visokokvalitetnim desertnim vinima.


5. Castello di Ama, Chianti Classico, Riserva, Toscana, Italija


Distribucija: Acrobat


Castello di Ama Riserva crveno je i izuzetno elegantno vino, plod ručno ubranog grožđa. Sangiovese sorta koja ima impresivnu sposobnost starenja, održava istovremeno kombinaciju elegancije i strukture sa svilenim taninima. Svojom složenošću i svježinom ovo vino savršen je dar za žene koje cijene sofisticiranost i trajnu ljepotu u čaši.


6. Volarević, Plavac mali, Syrtis, Gold Edition, Komarna, Hrvatska


Distribucija: Green Side


Vino Syrtis, Gold edition očarava svojom dubokom rubin bojom, a njegov kompleksan miris otkriva bobičasto voće u kombinaciji sa suhim voćem te notama mediteranskog bilja, a odležavanje u hrastovim bačvama dodatno oplemenjuje njegove arome. Moćno je to crveno vino za moćne i zahtjevne žene.


7. Fiolić, Rosé, Sjeverna Dalmacija, Hrvatska


Distributer: Barrel –Wine Store


Rosé Fiolić, proizveden od grožđa Plavine, Grenachea i Syraha, nudi zavodljiv miris obogaćen decentnim voćnim notama i suptilnom cvjetnom nijansom. Predstavlja savršen dar za žene zbog svoje elegantne svježine, bogatog voćnog okusa i dugotrajnog završetka, što će svakoj ženi donijeti trenutak užitka i zadovoljstva.


8. Grabovac, Draga, Dalmatinska Zagora, Hrvatska


Distributer: Vivat Fina vina


Vino Draga Riserva predstavlja vrhunski dar za sve ljubiteljice bijelih vina. Kombinacija raznih sorti s grand cru položaja Vučja Draga izdvaja vino kompleksnošću i bogatstvom okusa. Odležavanjem u hrastovim bačvama vino se približilo stilistici najboljih burgundijskih vina.


9. Iločki podrumi, Traminac, Izborna berba prosušenih bobica, Srijem, Hrvatska


Distribucija: Iločki podrumi


Najbolja predikatna desertna vina Hrvatske dolaze iz ove regije, a vole ih i zaslužuju brojne žene. Njihova posebnost leži u izuzetnoj pažnji posvećenoj sorti traminac, a ovaj dolazi s grand cru položaja Principovac. Ova vina prožeta su senzualnim bojama i intenzivnim mirisima meda i ruža. Ova vina ostavljaju trajan pečat u pamćenju.


10. Veralda, Xtrian, Brut, Rosé, Istra, Hrvatska


Distributer: Green Side


Ovaj ozbiljan pjenušavi rosé očarava svojim intenzivnim mirisom citrusa, crvene naranče, grejpa i crvenog bobičastog voća, uz decentne note ruže, bijelog čaja i cvijeta naranče. Kompleksnost ga čini izvanrednim darom za sve prigode te će zasigurno obradovati svaku ženu koja uživa u vrhunskim pjenušcima i slojevitosti okusa u njima.