Foto: Pixabay
Također, savršeno pristaje i uz aperitiv poslužen uz platu sa sirom
Dinja je plod ljeta, ali može postati izvrstan džem u kojem ćete uživati tijekom cijele godine.
Džem koji je pravi nektar, idealan za nadjev u pitama, slasticama, kolačima sa sirom, keksima i izvrstan je za zdrave i hranjive doručke i međuobroke, namazan na dvopek ili šnite prepečenog kruha.
Po želji ga možete konzumirati uz aperitiv, poslužen uz platu sa sirom. Za savršen rezultat važno je odabrati voće koje je zrelo na pravom mjestu i mirisno, kušati njegovu dobrotu i slatkoću prije početka obrade.
Može se obogatiti đumbirom, jabukama, bademima, vanilijom, limunom ili rakijom kako bi bio još ukusniji.
Sastojci:
- 280 g dinje
- 80 g smeđeg šećera
- 1 limun
Priprema: Dinju prepolovite, žlicom izvadite sjemenke i nožem uklonite koru. Prvo ju narežite na ploške, a zatim na sitne komadiće koje ćete staviti u veliki i visoki lonac, po mogućnosti čelični.
Sada dodajte smeđi šećer (ali možete koristiti i granulirani šećer ili fruktozu) pa kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena, miješajući drvenom kuhačom i pazeći da se ne zalijepi za dno.
Nakon tog vremena dodajte malo limuna narezanog na ploške ili po želji sok i naribanu koricu – otpustit će pektin koji je zgušnjivač.
Kuhajte još 40 minuta, a zatim izvadite narezani limun.
Ako su ostali cijeli komadi voća, upotrijebite blender kako bi džem bio homogen.
Kako biste provjerili pravu gustoću, stavite žličicu džema na nagnuti tanjurić: morat će prianjati bez klizanja.
Za intenzivniji miris možete dodati malo rakije i prstohvat cimeta, zadnje 2-3 minute kuhanja.
Ugasite vatru i džem prebacite u sterilizirane, suhe i još tople staklenke ostavljajući 1 cm od ruba.
Hermetički ih zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade kako bi se stvorio vakuum.
Nakon zatvaranja staklenke morate vratiti u lonac na pasterizaciju. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
najnovije
najčitanije
Zadar
uskoro otvorenje
Zimski park na Višnjiku i ove godine nudi brojne atrakcije
Plodovi zemlje i mora
vremenske nepogode
Pokrajina Champagne izgubila gotovo pola uroda grožđa
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Uputio sam Saboru prijedlog imenovanja Irene Hrstić za novu ministricu
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Hrvatska
nalog
ICC izdao nalog za uhićenjem Netanyahua, Gallanta i vođe Hamasa
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
POTPORE
Božićnice za umirovljenike će isplaćivati većina općina i gradova u Zadarskoj županiji, donosimo iznose
Zadar
OD KALELARGE DO AUSTRALIJE
Zadarski kantautor Marin Modrić objavio svoj prvi singl: ‘Ulična svirka je kao otvorena proba…’
Zadar
OBAVIJEST HEP-A