Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

Higijena

Donosimo smjernice koliko često bi trebali čistiti i dezinficirati dječje igračke

Autor: Lucija Sučić

22.11.2022. 08:26
Donosimo smjernice koliko često bi trebali čistiti i dezinficirati dječje igračke

Foto: Pexels

To je veoma važno kako bi mališani bili sigurni od raznih bakterija i mikrobaRealno govoreći, djecu čistoća njihovih igračaka ne brine. Međutim, igračke su glavni magnet brojnih bakterija i mikroba te je važno održavati ih čistima upravo zbog njihovog zdravlja.


Razlika čišćenja i dezinficiranja


Svrha i jednog i drugog načina prevencija je širenja mikroba koji bi mogli biti štetni za zdravlje. No, postoje bitne razlike između čišćenja i dezinficiranja. Čišćenje uključuje fizičko uklanjanje mrlja, bakterija i ostalih nečistoća, dok dezinficiranja “ubija” bakterije i mikrobe pomoću kemije.


Optimalno je koristiti oba načina za optimalan rezultat i čistu igračku.


Kako čistiti pojedine vrste igračaka?
Ovo su smjernice za čišćenje pojedinih vrsta igračaka:


Plastične igračke


Kada se radi o plastičnim igračkama, pogotovo onima za bebe, najbolje ih je oprati nakon svake uporabe jer često završavaju u ustima, na podu i slično. Ukoliko igračka dopušta, možete ih oprati i u mašini za pranje posuđa.


Plišane igračke


Što se plišanaca tiče, prije pranja provjerite etiketu za preporuku temperature i vrste ciklusa kako se omiljena igračka vašeg djeteta ne bi u perilici uništila. Ako niste sigurni, najbolje ih je ručno oprati i pustiti da se osuše na zraku.


Elektronske igračke


Bilo koja igračka koja ima baterije ili bilo kakvu vrstu elektronike ne smije se uranjati u tekućinu, već je preporuka očistiti njihovu površinu. To je nekako najlakše učiniti dezinfekcijskim maramicama ili krpicom po kojoj ste prethodno našpricali dezinfekcijsko sredstvo. To uključuje kontrolere, gameboye i slično.


Koliko ih često čistiti?


Iako nema pravila kada bi se i u kojoj mjeri igračke trebale čistiti i dezinficirati, generalna smjernica je ta da što više dijete koristi igračku, češće bi je se trebalo održavati čistom.


Primjerice, igračke za bebe trebalo bi čistiti na dnevnoj bazi. Što se tiče ostalih igračaka, one često korištene treba čistiti minimalno na tjednoj bazi, dok one s kojima se igraju rijetko, možete čistiti po potrebi, ali najmanje jednom mjesečno.


Ako je neko od vaše djece, njihovih prijatelja ili ukućana, te ako se igračka fizički zaprljala tjelesnom izlučevinom ili hranom potrebno ju je odmah očistiti i dezinficirati.


Izvori: SWHD, Pinetree Montessori