Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nova sezona

Donosimo nekoliko recepata za proljetni detoks

Autor: Lucija Sučić

30.04.2024. 07:37
Donosimo nekoliko recepata za proljetni detoks

Foto: iStock

Vrijeme je idealno za okretanje novog lista po pitanju prehrane i vježbanja



Čini se kao da je baš sve moguće u proljeće jer to je sezona nade, svježine i novih početaka. Vrijeme je idealno i za okretanje novog lista po pitanju prehrane i vježbanja.


Tijekom hladnijih mjeseci, dogodi se da jedemo malo više, zanemarimo programe treninga i prebolimo barem jednu prehladu. Zato se u proljeće okrećemo jačanju imuniteta i zdravijoj prehrani jer su nam dostupne brojne svježe namirnice.


U nastavku donosimo nekoliko recepata idealnih za proljetni detoks. 


ZDRAVA ZDJELICA




Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 40 min pečenja


Sastojci:


  • 2 fileta lososa
  • 1 glavica salate
  • 100 g kuhane kvinoje
  • 50 g nasjeckanog crvenog luka
  • 115 g nasjeckanih cherry rajčica
  • 60 g izmrvljenog feta sira
  • 2 žlice nasjeckanih maslina
  • 2 žlice usitnjenih badema
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica meda
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sok od limuna
  • sol i mljeveni papar

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 200°C, a dok se grije, napraviti preljev – pjenjačom izmiješati 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žlice svježeg soka od limuna, 1 žličicu senfa, 1 žličicu meda te sol i mljeveni papar po ukusu. Losos namazati maslinovim uljem i začiniti s obje strane solju i paprom.


Staviti filete s kožom prema dolje na nauljenu posudu za pečenje, preliti ih sokom od limuna i peći 10-12 minuta ili dok ne budu pečeni.


Za salatu nasjeckati glavicu u veliku zdjelu, a na vrh staviti kvinoju, crveni luk, rajčice, feta sir, masline i narezane bademe. Dodati preljev i promiješati da se sjedini. Nakon što je losos pečen, ostaviti da odstoji 1-2 minute. Staviti losos na vrh salate.



Foto: iStock

 


VEGE POPEČCI


Težina: Jednostavno


Vrijeme: 30 min


Sastojci:


  • pola glavice sitno narezane cvjetače
  • 2 srednje tikvice, naribane
  • 3/4 žličice morske soli
  • 30 g brašna
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica mljevenog kima
  • pola žličice mljevenog korijandera
  • prstohvat crnog papra
  • 2-3 žlice ulja za pečenje

Priprema: Usitnjenu cvjetaču kuhati na pari oko 5 minuta, a naribane tikvice staviti na tanku kuhinjsku krpu pa u cjedilo. Posuiti prstohvatom soli i ostaviti da se ocijede 10 minuta.


Potom ih ocijediti i staviti u zdjelu. Kuhanu cvjetaču zgnječiti vilicom te je pomalo dodati u multipraktik dok se ne raspadne na komadiće. Ne previše usitniti!


Ubrusom za suđe istisnuti što više vode iz cvjetače, pa je staviti u zdjelu s tikvicama, dodati jaja, pola žličice soli, brašno, začine i papar. Pomiješati da se dobro sjedini i oblikovati male pljeskavice. Zagrijati ulje u velikoj tavi te dodati popečke i peći na srednjoj vatri 4 minute sa svake strane dok ne postanu smeđe i hrskave.



Foto: iStock

 


DETOKS JUHICA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 30 min kuhanja


Sastojci:


  • 270 g brokule
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g smrznutog špinata
  • 300 g smrznutog graška
  • 1 ljutika narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 350 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 350 ml vode
  • Sol i papar po ukusu
  • Chili pahuljice po želji

Priprema: Zagrijati pećnicu na 220°C. Staviti papir za pečenje na lim, pa na papir staviti očišćenu brokulu koju treba »poškropiti« žlicom maslinovog ulja te začiniti solju i paprom. Peći 15-20 minuta, dok brokula ne omekša i ne porumeni. Nakon 10 minuta okrenuti je kako bi se ravnomjerno spekla.


Dok se brokula peče, zagrijati preostalu žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodati češnjak i ljutiku i pirjati nekoliko minuta, a potom dodati špinat, grašak i tekućinu te pustiti da prokuha, neprestano miješajući. Posoliti i popapriti. Smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha te poklopiti.


Kad je brokula gotova, dodati je u lonac i kuhati još 5 minuta. Maknuti juhu s vatre i izblendati je dok ne postane kremasta. Dodatno začiniti solju i paprom po ukusu. Po želji ukrasiti chili pahuljicama.



Foto: iStock