Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAGRADE AKADEMIJE

Dodijeljene nagrade Oscar. Trijumf neobične SF komedije “Sve u isto vrijeme”

Autor: Hina

13.03.2023. 07:52
Dodijeljene nagrade Oscar. Trijumf neobične SF komedije “Sve u isto vrijeme”

Foto: Reuters

Najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film “Sve u isto vrijeme”, koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija, a najboljim glavnim glumcima Brendan Fraser za ulogu u filmu “Kit” i Michelle Yeoh za film “Sve u isto vrijeme”.
“Sve u isto vrijeme”, mješavina akcijskog filma, pomaknutog humora i znanstvene-fantakstike, prati kinesku imigranticu, vlasnicu praonice rublja Evelyn Wang, glumi je Michelle Yeoh, koju muče obiteljske i porezne brige. U kaosu svakodnevice otkriva postojanje paralelnog svemira i ulazi u sukob sa zlim bićem za koje se poslije ustanovi da je alter ego njezine kćeri.


“Hvala Akademiji. Hvala studiju A24. Vi ste primijetili našu čudnovatost i vi ste nas podržavali godinu dana”, rekao je producent filma Jonathan Wang primajući zlatni kipić.Foto


Dodijeljene nagrade Oscar


avatar

Snimio: Reuters


13.03.2023. 07:52


Galerija

Foto: Reuters


Fotogalerija: Reuters

Za najbolji film nominirani su bili i “Na zapadu ništa novo”, “Avatar: Put vode”, “Duhovi otoka”, “Elvis”, “Fabelmanovi”, “Tár”, “Top Gun: Maverick”, “Trokut tuge” i “Žene govore”.


Michelle Yeoh najbolja glumica
“Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju večeras, ovo je svjetlo nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju”, rekla je šezdesetogodišnja Yeoh primajući Oscara za glavnu ulogu.“I, dame, nemojte dopustiti da vam itko kaže da je vaše vrijeme prošlo”, rekla je glumica kojoj je ovo bila prva nominacija u karijeri koju je započela u Hong Kongu u akcijskim filmovima.Među njezinim najpoznatijim filmovima su “Tigar i zmaj”, “Sjećanja jedne gejše” i “Suludo bogati Azijci”.Uz Yeoh u konkurenciji za Oscara bile su Cate Blanchett za ulogu manipulativne dirigentice u filmu “Tár”, Ana de Armas za ulogu Norme Jean (Marilyn Monroe) u biografskoj psihološkoj drami “Plavuša”, Andrea Riseborough za ulogu u filmu “To Leslie” i Michelle Williams za ulogu u “Fabelmanovima”


Brendan Fraser, najbolji glumac


“Zahvalan sam Darrenu Aronofskom što mi je dobacio kreativan obruč za spašavanje i povukao me na palubu dobroga broda, ‘Kita’”, rekao je Fraser primajući Oscara za ulogu pretilog povučenog profesora koji poučava online, ali u isključenu kameru jer se srami svojeg izgleda.


Fraser, najpoznatiji po ulogama u filmu “George iz džungle” i trilogiji “Mumija”, Oscarom je nagrađen za prvu glavnu filmsku ulogu nakon devet godina.


Film “Kit” osvojio je i Oscara za šminku i frizuru.


Uz Frasera su za Oscara za glavnu mušku ulogu bili nominirani i Austin Butler za utjelovljenje rock legende u filmu “Elvis”, Colin Farrell za ulogu farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u “Duhovima otoka”, Paul Mescal za ulogu oca u filmu “Poslije sunca” i Bill Nighy za ulogu u filmu “Living”.


Originalni scenarij


Nakon Oscara za najbolje sporedne glumce, film “Sve u isto vrijeme” nagrađen je i za režiju, originalni scenarij te montažu, dok je Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobio film “Žene govore”.


Daniel Kwan i Daniel Scheinert dobitnici su Oscara za režiju i za originalni scenarij za “Sve u isto vrijeme”, znanstveno-fantastični film o kineskoj imigrantici, vlasnici praonice rublja koja se našla u sukobu sa zlim bićem, a filmu je dodijeljena i nagrada za montažu koju je dobio Paul Rogers.


U kategorijama originalnog scenarija i režije nominirani su bili i filmovi “Duhovi otoka”, “Fabelmanovi”, “Tár” i “Trokut tuge”, a u kategoriji montaže “Duhovi otoka”, “Elvis”, “Tár” i “Top Gun: Maverick”.


Oscar za adaptirani scenarij filmu “Žene govore”


Kanadska filmašica Sarah Polley dobitnica je Oscara za adaptirani scenarij za film “Žene govore”, snimljen po romanu Miriam Towes o zlostavljanju žena u menonitskoj zajednici u Boliviji.


Polley je i redateljica filma u kojemu uz ostale glume Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey i Frances Mc Dormand.


Film je nominiran i u kategoriji najboljega filma, a u kategoriji adaptiranog scenarija konkurirali su mu “Na Zapadu ništa novo”, “Glass onion: A knives out mystery”, “Living” i “Top Gun: Maverick”.


Najbolja originalna pjesma “Naatu naatu”


Pjesma “Naatu naatu” iz filma RRR, za koju je glazbu napisao M.M. Keeravaani, a tekst Chandrabose proglašena je najboljom originalnom pjesmom.


Nominirane su bile i pjesme “Applause” iz filma “Tell It like a Woman” (Diane Warren), “Hold my Hand” iz filma “Top Gun: Maverick” (Lady Gaga i BloodPop), “Lift me up” iz filma “Black Panther: Wakanda zauvijek” (Tems, Rihanna, Ryan Coogler i Ludwig Goransson) i “This is a Life” iz filma “Sve u isto vrijeme” (Ryan Lott, David Byrne i Mitski).


Vizualni efekti “Avataru”, zvuk “Top Gunu”, montaža


Oscara za vizualne efekte dobio je film “Avatar: Put vode”, a nominirani su bili i filmovi “Na Zapadu ništa novo”, “The Batman”, “Black Panther: Wakanda zauvijek” i “Top Gun: Maverick”.


Film “Top Gun: Maverick” nagrađen je Oscarom za najbolji zvuk, a konkurirali su mu “Na zapadu ništa novo”, “Avatar: Put vode”, “The Batman” i “Elvis”.


Četiri kipića za “Na zapadu ništa novo”


Njemački film “Na Zapadu ništa novo” dobitnik je četiri Oscara, onih za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, dok je u kategoriji kostimografije nagrađena Ruth Carter za film “Black Panther: Wakanda zauvijek”.REUTERS/Carlos Barria


Primajući nagradu za najbolji međunarodni film redatelj Edward Berger zahvalio je mladom glumcu Felixu Kammereru, koji je s njim došao na pozornicu. “Ovo je bio tvoj prvi film, ti si nas s lakoćom nosio na svojim ramenima”, rekao je Berger.


Film snimljen po romanu Ericha Marije Remarquea o strahotama Prvoga svjetskog rata nagrađen je i u kategorijama najbolje fotografije, koja je uručena britanskom snimatelju Jamesu Friendu, najbolje scenografije, koju su dobili Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper, dok je Volker Bertelmann dobitnik Oscara za najbolju originalnu glazbu.


“Na Zapadu ništa novo” nominiran je i u kategorijama najboljeg filma, prilagođenog scenarija, zvuka, šminke i frizuru te vizualnih efekata.


U kategoriji međunarodnoga filma bili su nominirani i argentinski film “Argentina, 1985”, belgijski “Blizu”, poljski “Eo” i irski “Tiha djevojka”, dok su za najbolju fotografiju konkurirali i Darius Khondji za “Bardo”, Mandy Walker za “Elvisa”, Roger Deakins “Empire of Light” te Florian Hoffmeister za film “Tár”.


U kategoriji scenografije bili su nominirani i “Avatar: Put vode”, “Babylon”, “Elvis” i “Fabelmanovi”, a u kategoriji originalne glazbe nominirani su bili i Justin Hurwitz za “Babylon”, Carter Burwell za “Duhove otoka”, “Son Lux” za “Sve u isto vrijeme” i John Williams za “Fabelmanove”.


Oscar za šminku i frizuru za film “Kit”


Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley osvojili su Oscara za šminku i frizuru u filmu “Kit”, psihološkoj drami u režiji Darrena Aronofskog, s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi.


Film “Kit” nominiran je i u kategorijama glavne muške i sporedne ženske uloge.


Za šminku i frizuru nominirani su bili i filmovi “Na Zapadu ništa novo”, “The Batman”, “Black Panther: Wakanda zauvijek”, “Elvis”.


Filmu “Black Panther: Wakanda zauvijek” Oscar za najbolju kostimografiju


Američka kostimografkinja Ruth Carter dobitnica je Oscara za kostimografiju za film o superjunaku “Black Panther: Wakanda zauvijek”.


Carter je Oscara dobila i 2018. godine za kostime u filmu “Black Panther”, a nominirana je bila i za filmove “Amistad” (1997.) i “Macolm X” (1992.).


U istoj kategoriji nominirane su bile i Mary Zophres za “Babylon”, Catherine Martin za “Elvisa”, Shirley Kurata za “Sve u isto vrijeme” i Jenny Beavan za “Mrs. Harris Goes to Paris”.


Oscari za kratkometražni dokumentarni film i kratkometražni animirani film


Film “Šaptači slonovima” Kartikija Gonsalvesa i Guneet Monga dobitnik je Oscara u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma.


Nominirani su bili i filmovi “Izlazak” Evgenije Arbugaeve i Maxima Arbugaeva, “Kako mjeriš godinu?” Jaya Rosenblatta, “Efekt Marthe Mitchell” Anne Alvergue i Beth Levison te “Stranac na vratima” Joshue Seftela i Conalla Jonesa.


Najbolji kratkometražni animirani film je “Dječak, krtica, lisac i konj” Charlieja Mackesyja i Matthew Freud, a u istoj kategoriji nominirani su bili i filmovi “Leteći mornar” Amande Forbis i Wendy Tilby, “Prodavač leda” Joãa Gonzaleza i Brune Caetana, “My Year of Dicks” Sare Gunnarsdóttir i Pamele Ribon te “Noj mi je rekao da je svijet lažan, a mislim da mu vjerujem” Lachlana Pendragona.