Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rješavanje situacija

Dijete vas ne sluša? Pokušajte sa ovim trikovima

Autor: Life

16.03.2023. 08:17
Dijete vas ne sluša? Pokušajte sa ovim trikovima

Foto: Pixabay

Djeca jednostavno nemaju uvijek potpuno razumijevanje situacija oko sebeČesta je situacija da mala djeca ne slušaju starije, no to je često posljedica toga da nemaju uvijek potpuno razumijevanje situacija oko sebe, uključujući procjenu rizika ili shvaćanje određenih društvenih normi. Osim toga, maloj djeci ponekad je teško imati strpljenja i čekati.


To nikako ne znači da je rješenje pribjeći zastarjelim i često nefunkcionalnim disciplinskim metodama poput zastrašivanja, vikanja i kažnjavanja, jer iste djecu neće podučiti zašto su njihovi postupci pogrešni ili koje su posljedice.


Takve situacije kada idući put naiđete na njih možete pokušati riješiti na sljedeći način:


Pripremite dijete na situaciju koja slijedi
Primjerice, ako negdje idete zajedno a žuri vam se, umjesto da djetetu kažete: “Idemo, požuri!”, pokušajte mu reći: “Krećemo za 15 minuta” tako da možete pripremiti dijete za ono što slijedi.


U većini slučajeva ovakva mentalna priprema pomaže djetetu da završi sve što radi te mu daje vremenski okvir. Razmišljajte o tome na sljedeći način – nitko ne voli da ga se prekida dok nešto radi, a isto vrijedi i za dijete.


Ista stvar vrijedi i za ulazak u neke nepoznate situacije ili upoznavanje neke nove osobe, te kada djetetu unaprijed malo ispričate o tome neće biti panike ni anksioznosti.


Ponudite djetetu izbor


Primjerice, ako radite večeru, pitajte dijete želi li opciju A ili B, ili ako dijete ne želi odjenuti hlače, pružite mu izbor koje želi.


Ponuda izbora omogućuje djetetu da kontrolira situaciju te je tada najčešće spremnije sudjelovati u njoj. Pritom ipak ograničite izbor tako da ne osjeti pritisak u previše opcija.


Upitajte treba li mu pomoć


Ponekad uskakanje u pomoć i rađenje stvari umjesto djeteta nije najbolja opcija jer je djeci potrebna određena neovisnost, te odustajanje od nečega treba biti ipak odluka djeteta.


Sugerirajte korištenje riječi i razgovor


Primjerice, kada dijete plače i ne želi vas slušati, potaknite ga da se pokuša izraziti riječima tako da vam pokuša objasniti u čemu vidi problem.


Pritom ne zaboravite na vlastiti ton te nastojte biti smireni.


Za ispade u trgovini, pokušajte sa ‘listom želja’


Čest je slučaj da se djeca u trgovini ne znaju kontrolirati te kada vide nešto što žele, smatraju da moraju to dobiti odmah, što ne funkcionira baš tako.


U situacijama kada nešto djetetu ne možete ili ne želite kupiti iz bilo kojeg razloga, pokušajte sa ‘listom želja’.


Kada se nađete u takvoj situaciji, kažite djetetu:  “Dodajmo ovo na našu listu želja”, te izvucite komad papira ili pak u mobitel zapišite želju te objasnite djetetu zašto to sada ipak nećete kupiti. Kada dođe neka prilika za kupovinu igračaka, možete se zajedno vratiti popisu i odabrati igračku.


Objasnite djetetu da je u redu plakati


Ponekad kada se djeca suočavaju s velikim emocijama, umjesto da kažete: “Prestani plakati!”, pustite ih da se isplaču i pojasnite im da je u redu ponekad plakati ili biti tužan.


Priznavanje osjećaja pomaže djetetu da se smiri, razumije emocije koje osjeća i pridonosi osjećaju sigurnosti da pred vama smije plakati i izraziti se kako to najbolje zna u tom trenu.


Počekajte da se dijete smiri


Kada nikakva količina razgovora i smirivanja ne pomaže, najbolje je napraviti korak unatrag i dati djetetu trenutak da se smiri i razmisli o situaciji.


Tako im možete i reći, da ćete počekati dok se smiri i da ćete nastaviti sa rješavanjem problema. Ponekad je sve što djetetu treba malo prostora i vremena.